Het programma Opsporing Verzocht van AVRO/TROS, besteed aandacht aan een SMS-truc waarvan een Vaassenaar het slachtoffer is geworden.

Het is een vorm van fraude die veel voorkomt: iemand vertelt u, zogenaamd namens uw bank, dat er een probleem is met uw pinpas en dat er een nieuwe besteld kan worden. U hoeft alleen nog even uw gegevens in te vullen op een website en de oude pas mee te geven aan een PostNL-medewerker.

Het is een truc waar een 56-jarige inwoner van Vaassen helaas in trapte. Hij ontving op 5 april 2020 een sms met daarin een link. Het slachtoffer liet onder meer zijn rekeningnummer en pincode achter op de gelinkte site en gaf een dag later zijn doorgeknipte pinpas mee aan iemand die zich als postbode voordeed.

Geld van rekening gehaald
De man die de pas kwam halen, heeft een lichte huidskleur, is vermoedelijk tussen 25 en 30 jaar oud en heeft een normaal postuur. Het slachtoffer schatte hem zo’n 1.78 meter lang en wist te vertellen dat de man een snor en middellang, donkerblond haar had.

Helaas had het 56-jarige slachtoffer niet direct door dat het foute boel was en liet hij zijn rekening pas blokkeren op de avond van 7 april. Er is vóór die tijd al een aantal keren geld van zijn rekening gehaald.

Beelden van verdachten
In elk geval twee verschillende mannen hebben met de bankpas van het slachtoffer gepind: een vrij slanke verdachte in Amsterdam en een wat dikkere in Amstelveen. Ze hebben allebei een donkergetinte huidskleur en droegen beiden een jas met een bontkraag.

Meld het alstublieft als u een idee heeft wie de mannen zijn. Dat mag desgewenst ook anoniem via ‘M’. Ook als u weet of vermoedt wie achter de frauduleuze sms kan zitten of als u informatie heeft over de man die zich voordeed als PostNL-medewerker, hoort de politie dat graag van u.

Help de politie
• Wie zijn de mannen op de beelden?
• Wie is de man die de bankpas kwam halen bij het slachtoffer?
• Wie zit of zitten er achter deze geraffineerde oplichting?

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 – 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 – 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 079 – 3458999

Online tip doorgeven
Klik hier om online een tip door te geven.

Steun het slachtoffer
Klik hier om het 56-jarige slachtoffer een bericht sturen.

Bron: Opsporing Verzocht (AVRO/TROS)