Vorige week stond de Daams molen in de vreugde stand omdat Jurre Riphagen, MIO (molenaar in opleiding), geslaagd was voor zijn eindexamen VWO. Vandaag was het weer een spannende dag voor Jurre. En niet alleen hem, maar ook voor Ramon Kroes. Beiden mochten vandaag voor de landelijke examencommissie van de vereniging De Hollandsche Molen, op de Olde Zwarver in Kampen, aantonen dat zij volwaardige molenaars zijn.

En we kunnen melden dat is gelukt. Ramon en Jurre zijn geslaagd, hierdoor zijn ze zelfs de jongste gediplomeerde molenaars van Nederland.

En molenaar wordt je niet zo maar. Jurre en Ramon begonnen beide als MIO hun opleiding. Zo kregen op een instructiemolen praktijk- en theoretische instructie. Want molenaar kan je het beste in de praktijk leren. Ook hebben ze regelmatig regionale theoriebijeenkomsten bezocht.

Ze moesten minimaal 150 praktijkuren volgen verdeeld over alle vier de seizoenen. Dit vanwege de sterk uiteenlopende weersomstandigheden in de seizoenen. Ook moest een deel van de praktijkuren op een andere molen worden gevolgd, om zo bredere ervaring op te doen.

Het examen werd afgenomen door Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Dat examen bestond uit 3 delen:
Buiten de molen: Daar mag een MIO eerst een aantal vragen over de actuele weersituatie beantwoorden. Waarna deze de molen mag laten draaien. De MIO moet dan zelf bepalen of dat mogelijk is en hoe bv de zeilen op de wieken van de molen moeten zitten. De windkracht bepaald bijvoorbeeld hoever de zeilen de wieken bedekken. Vervolgens moeten er ook een aantal handelingen worden uitgevoerd en moeten daar ook weer vragen over beantwoord kunnen worden.

In de molen. Daar worden er dan weer vragen gesteld over de examen molen. Waarbij er ook aandacht is aan mogelijke storingen die kunnen optreden en hoe deze kunnen worden verholpen.

Aan tafel: In het laatste deel wordt de theoretische kennis van de MIO nog een keer op de proef gesteld. En kregen ze vragen als wat voor weer is het, en wat is de verwachting. Want als het bijvoorbeeld gaat stormen, moet een molen beveiligd worden.

Ramon en Jurre hebben nu een verklaring, een voorlopig getuigschrift ontvangen. En mogen zich nu molenaar noemen. Tijdens komende landelijke jaarvergadering van het Gilde van Vrijwillige Molenaars zullen ze officieel het ‘Getuigschrift Vrijwillig Molenaar’ ontvangen. Ze zijn nu bevoegd op alle windmolens in Nederland te draaien.

En om dit heugelijke feit te vieren is de Daams molen weer in de vreugd stand gezet. Mocht je de nieuwe Vaassense molenaars willen feliciteren, laat dan een bericht achter op de Facebookpagina van de Daams molen.

Foto: Daams Molen