Glaskunstenaar Han de Kluijver heeft in Kunstkamer Vaassen een zeer mooie glasinstallatie geplaatst. Het is een monumentaal glasobject dat uit drie delen bestaat.

Han de Kluijver zegt over zijn werk: “Mijn glaswerken zijn architectonische werken”. Met zijn glasobjecten laat hij zien dat de grens tussen architectuur en sculptuur minder scherp is dan dikwijls wordt aangenomen. Voor Han de Kluijver is glas een metafoor van het leven, fragiel, niet altijd transparant, soms gekleurd en vaak betoverend.

Het glasbeeld in Kunstkamer Vaassen heeft de titel ‘De verglaasde wereld’ en laat een in drie delen een driepotige zwevende abstracte vogelfiguur zien. Lichtblauw van kleur. Lichtvoetig van vorm maar gefixeerd in zware glasvormen die echter tegelijk licht en transparant ogen.

Glaskunst moet je als kijker van dichtbij beleven. Het is de fascinatie dat vuur, hitte en smeltend glas vooraf gingen aan hun vormen. Nadat een model is gemaakt en een mal ontstaan is, wordt het vloeibare glas in de mal gegoten en neemt het glas de vorm en structuur van de mal over. Het gegoten glasobject wordt, net als een architectonische schepping, een onveranderlijk massief in de ruimte.

In de architectuur wordt glas toegepast om licht in een gebouw toe te laten, de omgeving van een gebouw te laten weerspiegelen en een nieuwe creatieve ruimte mogelijk te maken. Door de bijzondere eigenschap van glas, de transparantie, ontstaat ook in de glas(giet)kunst de mogelijkheid om een nieuwe architectonische ruimte te scheppen.

De nieuwe glasinstallatie in Kunstkamer Vaassen laat dat bijzonder goed zien. Het is prachtig voorbeeld van architectonische glaskunst. Het is transparant, betoverend van vormgeving en tegelijk doet het herinneren aan hitte en een vloeibare glasstroom die in een mal terecht komt en daarna een glasbeeld wordt. Dit werk is tentoongesteld geweest tijdens de 16th. Architecture Biennale of Venice.

Kunstkamer Vaassen is elke zaterdagmiddag open van 13.00-16.oo uur. Adres: wit hoekpand ter Heerdtspad 14 en Torenstraat. De ingang is gelegen aan de Torenstraat.

Meer informatie over de kunstkamer: www.kunstkamer-vaassen.blogspot.com