De politie wil binnen afzienbare tijd een robot gaan gebruiken om meldingen van burgers aan te nemen. De robot, een zogenaamde chatbot met de naam Wout, wordt ontwikkeld door het programma dienstverlening in Oost Nederland, die eerder ook de primeur had met de inzet van sociale media voor contact met burgers.

 

„Het is in eerste instantie de bedoeling dat de meest voorkomende meldingen, zoals over geluidsoverlast, via de chatbot kunnen worden doorgegeven”, zegt programmamanager Bert Visser van de politie. „Op die manier zijn we voor burgers veel beter bereikbaar. Niet alleen omdat er aan de telefoon soms wachttijden zijn, maar ook omdat er een extra kanaal is waarop contact kan worden gelegd.”

Robot stuurt agenten aan
Voor we kunnen beginnen moet helemaal duidelijk zijn waar de gegevens opgeslagen worden.

De politie werkt sinds mei aan de chatrobot, die in eerste instantie alleen via Facebook Messenger kan worden benaderd. Daar kan een chatgesprek worden begonnen met chatbot Wout, die de informatie over de problematiek en de locatie opslaat en doorstuurt naar een meldkamer. Vanuit daar worden de dichtstbijzijnde agenten op straat naar de meldlocatie gestuurd. Op termijn moet het mogelijk zijn om via allerlei verschillende media, zoals ook WhatsApp, contact te leggen met Wout.

 

Begin deze week zijn de eerste testsessies met echte meldingen gehouden. „We hebben mensen die de politie belden of via sociale media contact legden gevraagd of ze hun melding via de robot wilden doorgeven. Het ging in de meeste gevallen om geluidsoverlast of burenoverlast. De ervaringen waren heel positief”, zegt Visser.

Privacy belangrijk

De politie omschrijft het verwerken van alle privacygevoelige gegevens als een van de belangrijkste zaken waar aan gewerkt moet worden. „Voor we kunnen beginnen moet helemaal duidelijk zijn waar de gegevens opgeslagen worden, voor hoe lang, en wie er allemaal toegang toe heeft. Maar opvallend genoeg kregen we er van melders tijdens de testsessies helemaal geen vragen over.”

 

Op termijn moet de chatrobot alle binnenkomende meldingen kunnen verwerken. „In de testfase waren er bijvoorbeeld al mensen die aangaven een woninginbraak wel via de chat te willen registreren. Maar we weten natuurlijk ook dat er incidenten zijn waarbij altijd menselijk contact zal worden gezocht”, aldus Visser. „Is er bijvoorbeeld sprake van een overval of een verkrachting, dan ga je dat niet aan een robot vertellen.”

 

De politie hoopt robot Wout in het derde kwartaal van 2019 in gebruik te kunnen nemen.

 

Bron: https://www.gelderlander.nl/home/politie-oost-nederland-krijgt-hulp-van-chat-robot-wout~a3de02a5/