Foto: rondleiding door de Buurtwinkel in Epe

In de gemeente Epe wordt sinds 1 december 2018 een proef gehouden om dagactiviteiten te organiseren voor álle inwoners. Deze proef heet pilot Buurtpunt en duurt tot 1 januari 2020. Woensdag 16 januari bezochten wethouders Lia de Waard-Oudesluijs en Jan Aalbers tijdens een zogenaamde ‘karavaan’ een aantal locaties in Epe en Vaassen die meedoen aan de proef. Ook vertegenwoordigers van de verschillende deelnemende organisaties reisden mee.

Wat houdt pilot Buurtpunt in?

Een groep zorgaanbieders heeft samen met de gemeente Epe een manier ontwikkeld waarbij inwoners elkaar kunnen ontmoeten en zinvol hun dag door kunnen brengen door het organiseren van activiteiten in de buurt. Het is een alternatief voor dagbesteding waarvan alleen inwoners met een hulpvraag  gebruik konden maken. In de pilot zijn de locaties en activiteiten vrij toegankelijk voor iedereen. Iedereen  kan meedoen aan de activiteiten. Voor inwoners met een hulpvraag is er professionele ondersteuning aanwezig.  Tijdens deze pilot onderzoeken zorgaanbieders en gemeente of deze manier van dagbesteding uitgebreid kan worden door heel gemeente Epe.

De Karavaan

Tijdens de karavaan werden vier locaties op één middag bezocht. Bij De Schakel, van zorgaanbieder WZU Veluwe, in Epe, vertelden medewerkers en deelnemers over hun dagactiviteiten. Bij de locatie De Klaarbeek, kwamen vrijwilligers aan het woord over activiteiten waarbij ze helpen, zoals de open eettafel, bloemschikken en muziekavonden.

Bij de Buurtwinkel van Passerel werd een rondleiding gegeven door deelnemers, die dagelijks in de winkel en bakkerij te vinden zijn en werd koffie en thee geschonken met iets lekkers erbij. Bij wijksteunpunt Bloemfontein in Vaassen is een presentatie gegeven van voorbeelden van mensen en situaties waarvoor de pilot Buurtpunt bedoeld is. Ook hebben de verschillende locaties zich voorgesteld met belevingsprofielen om duidelijk te maken aan welke activiteiten er allemaal meegedaan kan worden. Beide wethouders waren enthousiast. Lia de Waard-Oudesluijs: “Het is heel goed om met een karavaan langs een paar plekken van Buurtpunt te trekken, om mét elkaar bij elkaar te kijken. Om elkaar te ontmoeten en te leren van elkaar, het gaat om samenwerken en vertrouwen. Ik geloof dat de pilot kans van slagen heeft, zeker omdat iedereen de schouders eronder zet.” Wethouder Jan Aalbers vult aan: “Je merkt hoe de deelnemers gemotiveerd en trots zijn op wat ze doen.”

Locaties

In de pilotperiode wordt deze proef op een aantal locaties in de gemeente uitgevoerd, namelijk:

  • De Schakel in Epe (WZU Veluwe)
  • De Klaarbeek, Epe (Viattence)
  • De Passerel, Epe (De Passerel)
  • Buitenplaats De Poel, Wenum Wiesel (Vaassen)
  • De Flank, Vaassen (Viattence)
  • Emsterweg, Vaassen (’s Heerenloo)
  • HartRaad, Vaassen (HartRaad).

Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van de wijksteunpunten Burgerenk en Bloemfontein.

Deelnemers

Voor de inwoners die nu al naar activiteiten bij dagbesteding gaan, verandert er niks. Ze behouden hun activiteiten en ondersteuning en blijven de locaties bezoeken. Wel kunnen er op de pilotlocaties nieuwe activiteiten komen of andere inwoners meedoen aan activiteiten.

Onderdeel van de Transformatieagenda

De pilot Buurtpunt is een van de projecten van de transformatieagenda voor het sociaal domein van de gemeente Epe.

De uitdaging is om een breder aanbod te creëren voor ontmoeting en daginvulling voor inwoners met en zonder een hulpvraag. Maar ook om administratieve lasten te verlagen en  aan te sluiten op een veranderende hulpvraag voor inwoners die langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen.

Met de nieuwe werkwijze willen we activiteiten dichter bij huis organiseren waardoor een zwaardere hulpvraag voorkomen kan worden. Afhankelijk van de resultaten van de beide pilots zal de gemeente Epe in de loop van 2020 een besluit nemen of deze manier van dagbesteding uitgebreid kan worden.