Natuurbegraafplaats Elspeterbos is officieel geopend. Omdat er vanuit Vaassen behoorlijk wat interesse bleek te zijn voor deze unieke begraafplaats besloten wij van Vaassen Actief ook eens een kijkje te gaan nemen.

De natuurbegraafplaats is gelegen in het Elspeterbos, een rustgebied voor Veluws wild. Het bos is eeuwenlang gebruikt voor houtproductie. Het bos is de ideale thuisbasis voor vele dieren, insecten, planten en bomen.

Al een aantal jaar wordt er hard gewerkt om hier een bijzondere natuurbegraafplaats te realiseren. Vrijdag 28 augustus was het zo ver, de officiële opening. Wethouder Jaap Groothuis (Gemeente Nunspeet) gaf een toespraak over de natuurbegraafplaats en schepte symbolisch een aantal scheppen zand over drie nieuwe bomen.

De natuurbegraafplaats, die ruimte heeft voor 1200 graven, is al in gebruik, er zijn inmiddels vijf mensen begraven en tientallen mensen hebben hier hun ‘’laatste rustplaats’’ alvast uitgezocht.  De natuurbegraafplaats is ruim opgezet, er zijn diverse gebieden waar begraven mag worden, iedere plek heeft zo zijn eigen kenmerken. Zo is er een open weide waar een mooie vijver ligt en ’s avonds vaak wild loopt en aan de andere kant ligt er een prachtig bos.

Niet overal mag begraven worden. Er zijn diverse gebieden die als compensatie dienen voor de omgekapte bomen. Er worden 100 duizend nieuwe bomen geplant in de loop van de jaren, daarvan zijn er al 20 duizend geplant. Een deel daarvan is uitgedroogd tijdens de hittegolf, ook deze worden weer gecompenseerd. Een heel duurzaam concept dus.

Op natuurbegraafplaats Elspeterbos wordt het lichaam op een organische manier teruggegeven aan de aarde. De graven liggen verspreid over een groot perceel. De enige markering bij de graven is een boomschijf met daarop de naam van een dierbare. Het is letterlijk: Terug naar de natuur.

 

Bekijk de foto’s en de video om een beeld te krijgen van deze bijzondere plaats.