Afgelopen vrijdagochtend werd een van onze teamleden bij de Cannenburgh aangesproken door een man. Zijn hond, Mia, was ontsnapt en hij was druk op zoek naar haar. Mia is zwart, met een wit befje en heeft witte poten. Mia is een ex-zwerfhond uit Roemenië en had hier in Vaassen een warm onderdak gevonden. Maar Mia moest nog erg wennen aan haar nieuwe omgeving en was daardoor nog behoorlijk schuw.

Ons teamlid beloofde om tijdens zijn wandeling in het Cannenburgher park ook uit te kijken naar Mia en adviseerde de eigenaar ook contact op te nemen met de redactie van Vaassen Actief. In het team van Vaassen Actief zitten een aantal dierenliefhebbers en wij delen dus ook graag oproepen van vermiste honden, katten, vogels en andere huisdieren. We doen dat echter alleen op verzoek van de eigenaar overigens.

Het opsporingsbericht raakte veel mensen en maar liefst 38 mensen deelden de oproep via onze Facebook pagina, waardoor het opsporingsbericht breed werd verspreid. Veel mensen werden hierdoor op de hoogte gebracht dat Mia werd vermist. Ook werd er druk gereageerd. Zo kwamen onze volgers met het advies om ook een oproep bij “Amivedi” te plaatsen. Een landelijke stichting die met vele vrijwilligers meldingen registreert van vermiste en gevonden huisdieren. En bij de stichting “Waar is onze Angel?” Bij deze organisatie worden vaak ook zoektochten georganiseerd.

De Facebook pagina Corona Hulp Vaassen begon spontaan een actie om vrijwilligers te zoeken om gezamenlijk een zoekactie te kunnen houden. Helaas voor hun, had de eigenaar van Mia al de “Honden zoekgroep ’t Harde e.o.” ingeschakeld. En daarom besloten zij om hun actie af te breken, zodat er maar één team actief opzoek ging naar Mia. En niet twee teams die elkaar misschien in de weg zouden lopen.

Ook kwamen er verschillende meldingen van mensen die Mia hadden gezien. Het was mooi om te zien dat veel mensen probeerden te helpen bij deze zoektocht. En door al deze meldingen was het ook duidelijk in welke omgeving Mia zou moeten verblijven.

Omdat Mia in de “vluchtmodus” zat was het verstandig dat mensen haar zo veel mogelijk negeerden. Zodat ze tot rust kon komen. Vandaar dat er vanuit de honden zoekgroep de oproep kwam om Mia zoveel mogelijk te negeren en juist niet te benaderen of te roepen.


Omdat Mia bleef rondhangen in de omgeving van een weiland, waar ze al een plekje had gevonden met een “dak” boven haar hoofd, is daar een kooi geplaatst om Mia proberen te vangen. En met de oproep om deze kooi niet te benaderen of andere honden daar in de buurt te laten komen. Er waren namelijk ook al geursporen gelegd om Mia naar huis te lokken of naar de kooi. En Mia bleef alles en iedereen ontwijken. En had dus de ruimte nodig om tot rust te komen, zodat ze zich niet meer opgejaagd zou voelen.

De vangkooi werd geplaatst in een weiland. De eigenaresse bleek erg gastvrij, zo hoorden wij van het zoekteam. Tijdens het spotten van Mia, kregen zij van de eigenaresse een lekkere warme kop soep. Ook bood zij aan, dat de spotters in haar keuken mochten spotten, omdat de auto toch niet zo comfortabel zou zijn. Dit laatste bleek niet nodig, omdat Mia begin van de avond al werd gevangen.

Het zoekteam meldde ons dat zij deze gastvrijheid niet vaker hadden meegemaakt en willen ook via deze weg mevrouw nog eens hartelijk danken voor haar gastvrijheid.

Het eten in de kooi en de geursporen heeft er uiteindelijk voor gezorgd, dat Mia nieuwsgierig de kooi in liep en gevangen kon worden. Maar daarmee was Mia nog niet thuis. Mia was al eerder ontsnapt en dat verhaal kon je gelopen week al in het Vaassens Weekblad lezen. Daarom is Mia, in de kooi, uit het weiland gehaald en naar haar huis in Vaassen gebracht om daar weer herenigt te worden met haar baasje en zijn  gezinsleden.

Laten we hopen dat Mia snel aan haar nieuwe omgeving went en zich veilig en thuis gaat voelen in de voor haar nieuwe omgeving in Vaassen. Voor een zwerfhond is het een hele omschakeling om van een omgeving waarbij ze altijd buiten was en dagelijks op zoek moest naar eten en water, naar een omgeving waar ze dagelijks vers eten, drinken en een warme slaapplaats heeft.

Gelukkig heeft deze speurtocht een goed einde gekregen. En dit dankzij de inzet van iedereen. Mensen die de oproep hebben gedeeld en/of daarop hebben gereageerd. En natuurlijk ook de andere Facebookpagina’s die hier aandacht aan hebben besteed en de teams van “Honden zoekgroep ’t Harde eo”, “Honden Zoekgroep Gelderse Vallei en “Vermiste en gevonden dieren Zeewolde“. Door de samenwerking van verschillende vrijwilligers van deze groepen is Mia uiteindelijk gevangen en weer terug gebracht.

En Mia, ondertussen een bekende Vaassense hond, die ligt nu in haar mandje uit te rusten van alle belevenissen. Zij en haar baasje krijgen hulp om haar zo snel mogelijk thuis te laten voelen.