Bron: Nationale Herdenking

Op 15 augustus 1945 kwam er met de capitulatie van Japan een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks herdenkt Nederland alle slachtoffers van de Japanse bezetting.

“De stille kracht die alle weerstand tart.” (Albert Verweij)
De Geest Overwint is het thema van de Nationale Herdenking op 15 Augustus 2018. De datum waarop we alle slachtoffers van de oorlog van het Koninkrijk der Nederlanden tegen Japan in de Tweede Wereldoorlog herdenken.

‘De Geest Overwint’ is een ode aan de veerkracht van een hele generatie die de verschrikkingen van de lange oorlog in Azië en de daaropvolgende massale ontheemding met zich meedragen. Van mentale kracht en de moed om op te staan tegen onvrijheid en geweld, tot het doorzettingsvermogen om de drastische gevolgen te dragen en hoopvol te vertrouwen op een betere toekomst voor volgende generaties.

Het is alweer 30 jaar geleden dat Koningin Beatrix het Indisch Monument, met daarop de inscriptie ‘De Geest Overwint’, in Den Haag onthulde. Op de erezuil voor het monument staat: ‘Het Indisch Monument is teken van het ondergane leed en symbool van de strijd tegen onderdrukking en terreur. Ontelbare militairen, verzetsstrijders en burgers uit alle bevolkingsgroepen in en buiten de gevangenenkampen lieten hun leven.’

Bijna 25.000 slachtoffers liggen begraven op zeven erevelden op Java, Indonesië. Veel monumenten op deze erevelden dragen de tekst ‘De Geest Overwint’ of een vergelijkbare gedenk tekst. Als eerbetoon aan de slachtoffers werd in 2005 een urn met aarde van deze erevelden in het Indisch Monument verwerkt.

Klik hier voor meer informatie over de Nationale Herdenking