Onze Molenaars in opleiding, Jurre Riphagen en Ramon Kroes uit Vaassen aanwezig bij uitreiking Prins Bernhard Cultuurfonds prijs. Maandagmiddag, 4 november heeft H.M. Koningin Maxima in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam de Prins Bernhard Cultuurfonds prijs uitgereikt aan Vereniging de Hollandsche Molen. De helft van het totale bedrag van 150.000 euro dat aan de prijs is verbonden is bestemd voor een fonds voor en door jongeren. Met de andere helft van de geldprijs wordt het ‘Molenambacht Fonds’ opgericht. Hiermee wil de vereniging initiatieven stimuleren die zijn gericht op het eigentijds ontwikkelen van ambachten, met name die te maken hebben met molens en molenbehoud.

Bij de prijsuitreiking waren een zestal jongeren uitgenodigd, onder hen Jurre Riphagen en Ramon Kroes uit Vaassen. Deze MIO’s, molenaars in opleiding, zijn zeer actief voor de Vaassense Daams’ Molen en brengen menig bezoek in het land aan andere molens en belanghebbenden. Als echte ambassadeurs gaan zij op pad om de jeugd te vertegenwoordigen en te interesseren voor dit prachtige ambacht. Zij worden hierin gesteund en begeleid door het fantastische molenaarsteam dat Daams’ Molen rijk is. Zonder hen zou de molen niet kunnen draaien.

Een dag om nooit te vergeten Na afloop van de prijsuitreiking was er een receptie, waarbij Koningin Maxima hadt aangegeven dat zij met de jonge molenaars wilde praten. Het gesprek ging er over hoe Jurre, Ramon en overige jonge molenaars besmet werden met het “molenvirus” en natuurlijk over het behoud van molens in Nederland. Jurre en Ramon hebben ook vertelt dat de steun van het Koningshuis van ongekende waarde is, want als buitenlanders aan Nederland denken dan denken ze aan: molens, tulpen en kaas. ‘Het was’ zo meldden zij enthousiast ‘voor onze jonge molenaars een bijzondere ervaring. Een dag om nooit te vergeten’.

Kom maar op met de ideeën Ook directeur Nicole Bakker van de Hollandsche Molen ziet de uitdaging wel zitten. Eindelijk heeft de jeugd de mogelijkheid hun inzichten te laten zien! Daarmee gaan de molens letterlijk met hun tijd mee. Een speciale jongerencommissie beslist over de aanvragen bij dit fonds. En de jonge molenaars zitten hierbij zeker niet stil. Zij zullen van zich laten horen, want de jeugd heeft de toekomst.

Foto: Wim Giebels
Vlnr Koningin Máxima, Nicole Bakker, directeur De Hollandsche Molen, Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds en Leo Endedijk, Hoofd Belangenbehartiging De Hollandsche Molen 6e van rechts: Jurre Riphagen, rechts achter Leo Endedijk: Ramon Kroes