Vanaf maandag 25 juni is er een grote kans dat het streekvervoer staakt. De vakbonden hebben een oproep gedaan aan hun leden om vanaf die datum te gaan staken. Volgens de vakbond FNV is dit een staking voor onbepaalde tijd en de vakbond CNV heeft het over een driedaagse staking die eventueel verlengt kan worden.

De vakbonden en vervoerder zijn het al enige tijd oneens over de voorwaarden voor een nieuwe CAO, waaronder een vermindering van de hoge werkdruk.

Vorige week werden er nog twee bemiddelaars aangesteld om een uitweg in dit langlopende conflict over de cao Openbaar Vervoer te zoeken. Als zij deze week een oplossing vinden, is de staking van de baan.

De werknemers in het streekvervoer staakten al meerdere keren. Op 30 april en 1 mei hielden ze een landelijke staking. Daarna kregen de acties regionaal een vervolg in estafettevorm.

Keolis/Syntus heeft op hun eigen site de volgende reactie geplaatst: “Vanaf maandag 25 juni ’18 zullen buschauffeurs waarschijnlijk weer gaan staken. Dit keer in heel Nederland voor onbepaalde tijd. Wij zijn verrast en beraden ons op vervolgstappen.”

Reizigersvereniging Rover en de ouderbond ANBO vrezen dat buitengewoon veel reizigers zullen worden gedupeerd door deze staking. Rover heeft wel begrip voor het doel, maar vindt deze stakingen voor onbepaalde tijd buiten alle proporties. De organisatie vindt dat de onlangs aangestelde bemiddelaars wel een kans moeten krijgen om te zoeken naar een oplossing van het cao-conflict over werkdruk en lonen.

De ouderenbond ANBO is bang dat de stakingen met name de reizigers treffen die van het streekvervoer afhankelijk zijn, zoals ouderen, studenten, scholieren en chronisch zieken. De ouderenbond wil ook goede arbeidsvoorwaarden voor chauffeurs, maar zegt graag mee te willen denken over ludieke acties die ‘zowel de werkenden als de niet-werkenden niet in de weg zitten’.

Wij gaan proberen om u op de hoogte te houden van deze stakingsdreiging via onze site.

Update:
Staking openbaar vervoer uitgesteld