We dachten gisteren, laten we eens kijken hoe het met de kennis van onze bezoekers is gesteld. Scholen zijn gesloten, scholieren moeten thuis leren. Waardoor hun ouders soms weer diep in hun geheugen moeten graven om te achterhalen hoe alles ook al weer in elkaar zat. Daarom hadden we een bericht gepubliceerd over een bijzonder verschijnsel afgelopen nacht. Op 01/04/2020, tussen 01:13 en 01:17 uur zou namelijk de planeet Mars voor de maan langskomen en daar zichtbaar zijn als een rode stip. Veel mensen vertrouwen op Google als ze iets niet weten en informatie gaan zoeken. En in dit geval verwijst Google door naar Wikipedia.

Op Wikipedia kan je allerlei informatie terug vinden. Dus ook informatie over ons zonnestelsel. Daar kan je lezen dat de planeet mars op een afstand van 227.900.000.000 Km om de zon draait. Dat is een behoorlijke afstand en daarom wordt deze afstand ook vaak in een Astronomische Eenheid (AE) gemeten. En dan is de afstand nog maar 1,52 AE.

En hoe ver is nu 1 Astronomische Eenheid ofwel AE? Dat is weer heel eenvoudig. Dat is de afstand van onze zon tot de aarde.

Onze maan draait om onze planeet aarde, zijn rondjes op een gemiddelde afstand van 384 450 km. En dat is bij deze getallen dus dicht rondom onze planeet.

En dan snap je ook gelijk dat Mars niet voor onze maan langs kan komen. Zo iets kan alleen op 1 april gebeuren.

We hebben ook nog een paar reacties gehad. Vlak nadat het artikel online stond kwam er al een prive bericht binnen van Elles:
“Dat van Mars, is een 1 april grap toch? Mars zit veel verder weg dan de maan toch🤔Haha geweldig. Ik moest het ook even twee keer lezen en toen dacht ik ja kan haast niet anders in de nacht van 1 april Mars voor de maan. . Hmmm wel een goede grap!”

Hans kwam met een tip hoe je dit nu het beste kan fotograferen.
“Als je dit bijzondere fenomeen wilt fotograferen, kun je het beste je fototoestel handmatig instellen. Een statief is hiervoor echt nodig. Succes.”. Zo kan je inderdaad het beste een foto van de maan maken. We zijn overigens erg benieuwd naar jou foto’s, Hans als je die gemaakt hebt.

Ook Wim kon de grap wel waarderen.
“Ik vond jullie 1 april grap leuk.
Zou echt heel bijzonder zijn en wellicht een grotere ramp betekenen dan de Coronacrisis. Ik zou deze bijzonderheid niet graag meemaken. We krijgen dan minimaal met een enorme watersnood wereldwijd te maken door een ongekende getijdenwerking.
Bovendien zou Mars geen stipje zijn dat voor de maan langs komt, maar de maan zou er compleet achter verdwijnen. Mars is namelijk veel groter dan de maan.”

En Stefan, was vannacht wakker en liet ons weten dat dit helemaal niet mogelijk was.
“P.s. Vaassen Actief, beetje misleidende text wel. Trappen we niet in Mars zal NOOIT voor onze maan langs gaan daar de maan dichter bij de aarde is dan Mars. Daarbij staat Mars nu exact aan de andere kant van de aarde dus het is een schaduw waar jullie over praten en niet Mars zelf.” En inderdaad Steven je hebt helemaal gelijk. Zelfs op 1 april is dit niet mogelijk.