De werkzaamheden in het centrum van Vaassen, waaronder het Marktplein, zijn een maand geleden afgerond. Vrijwel iedereen is erg enthousiast over hoe mooi het geworden is! Veel mensen vroegen zich alleen wel af hoe het nu toch zit met het parkeren op het Marktplein.

Het college van B&W heeft inmiddels – in goed overleg met de ondernemers – een verkeersbesluit genomen dat er vanaf 21 maart t/m 21 september níet op het Marktplein geparkeerd mag worden.

Op het nieuwe Marktplein zijn twaalf parkeerplaatsen gemaakt tussen het waterkunstwerk en de horeca. Het Marktplein was per auto bereikbaar via de Torenstraat. Om te kunnen parkeren op het Marktplein mag je met de auto over het waterkunstwerk heen rijden. Daar is bij het maken van dit waterkunstwerk rekening mee gehouden.

Waarom deze parkeerplaatsen?
Deze parkeerplaatsen op het Marktplein zijn er in eerste instantie gekomen na een uitgebreid participatietraject in 2017 over het ontwerp van het nieuwe Marktplein. Toen was de uitdrukkelijke wens van betrokkenen om hier parkeerplaatsen te maken.

Auto’s op het Marktplein
De inrichting van het nieuwe Marktplein is een succes en ook het waterkunstwerk trekt veel bekijks. Mensen verblijven er graag en dat was ook het doel van het ontwerp. In de praktijk blijken de auto’s op het Marktplein soms voor onwenselijke en gevaarlijke situaties te zorgen. Bijvoorbeeld als er door kinderen bij het waterkunstwerk gespeeld wordt. Na goed overleg met de ondernemers heeft de gemeente daarom nu besloten om op het Marktplein ‘seizoensparkeren’ in te voeren.

Seizoensparkeren
Dat betekent dat vanaf 21 maart t/m 21 september, als het waterkunstwerk aan staat, er níet op het Marktplein geparkeerd mag worden en dat dit gebied in die periode autovrij is. In de herfst en winter, tussen 21 september en 21 maart, staat het waterkunstwerk uit en mogen hier wél auto’s geparkeerd worden. Ter compensatie komen er zes parkeerplaatsen bij in de Torenstraat. Het verkeersbesluit om het Marktplein in de lente en zomer autovrij te maken, gaat per direct in. De uitvoering treedt in werking zodra er paaltjes e.d. geplaatst zijn, zodat er geen auto’s meer door kunnen. Dit gebeurt zo spoedig mogelijk.

Van papier naar praktijk
Wethouder Robert Scholten: “Ik ben blij dat we dit besluit genomen hebben, in goede samenspraak met de betrokken ondernemers. Het is voor iedereen moeilijk om – alleen op basis van een ontwerp en tekeningen – in te schatten hoe iets er in het ‘echt’ uit komt te zien en werkt in de praktijk. Bij het maken van het ontwerp van het Marktplein hebben we al gesproken over deze optie van ‘seizoensparkeren’. Het is mooi dat we dit nu zo snel kunnen invoeren, zodat iedereen volop van het nieuwe Marktplein kan genieten.”

Parkeerplaatsen
Rond het Marktplein zijn er (gratis) parkeerplaatsen bij de Aldi, Jumbo/Albert Heijn en Dekamarkt.