De Gemeente Epe heeft aandacht voor de gezondheid van haar inwoners. Om hier invulling aan te geven is de gemeente betrokken bij diverse initiatieven op het gebied van gezondheid en welzijn, voor lichamelijke gezondheid maar zeker ook voor mentale gezondheid. Als mensen problemen hebben op het gebied van geestelijke gezondheid, dan is maatschappelijk werk beschikbaar. In de Gemeente Epe wordt dit verzorgd door Vérian. Waarvoor kunt u hier eigenlijk terecht? We spraken met medewerker Jan Zwiers van Vérian voor het antwoord op deze en andere vragen.

Jan, wil je iets vertellen over jezelf?

Jazeker, ik ben maatschappelijk werker bij Vérian, afdeling sociaal werk. Samen met mijn collega’s help ik inwoners van de gemeente Epe die (tijdelijk) iemand nodig hebben, die hen weer op weg helpt.

Wie kan er bij jullie aankloppen?

Alle inwoners van de gemeente Epe, van kind tot bejaarde. Kinderen kloppen natuurlijk niet snel zelf aan, maar het mag wel.

Met welke vragen kunnen mensen bij jou en je team terecht?

Met alle vragen die in je leven of in de omgang met anderen spelen en waar je zelf geen antwoord op weet te vinden. Op dit moment komen er veel vragen binnen die met Corona te maken hebben. Zo zijn er mensen die in de financiële problemen komen, doordat ze door Corona geen of minder inkomen hebben. Mensen die de deur niet meer uit durven, die enorm eenzaam zijn. Inwoners die (meer) relatieproblemen krijgen, doordat ze steeds zo dicht op elkaar zitten vanwege het thuiswerken. Of die zich gediscrimineerd voelen, omdat ze niet zijn ingeënt en daardoor niet overal naartoe mogen. Of die door de stress naar verdovende middelen grijpen. Ouders die overbelast zijn doordat ze thuis moesten werken, maar ook hun kinderen thuis les moesten geven. Of personen die familie hebben verloren aan Corona. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Hoe helpen jullie?

Als iemand het moeilijk heeft, ondersteunen wij de persoon in het vinden van oplossingen. Soms willen mensen graag een pasklare oplossing, maar we zijn geen dokter die een recept voorschrijft.

Wij vinden het belangrijk dat het een oplossing wordt die bij de hulpvragen past. Door samen met hen te zoeken naar een antwoord voor hun probleem, leren ze ook hoe ze kunnen zoeken naar oplossingen. Als ze dan later nog een keer een probleem hebben, kunnen ze die vaardigheid ook weer gebruiken. Zo zetten we mensen in hun eigen kracht.

Gebeurt het ook wel dat jullie niet kunnen helpen?

Het gebeurt weleens dat we niet precies de hulp kunnen bieden die iemand nodig heeft, maar dan zorgen we dat de cliënt bij de juiste hulpverlener komt. Je kunt ons wel vergelijken met een huisarts die heel veel patiënten ziet en heel veel patiënten kan helpen, maar niet alle patiënten. Toch komen die patiënten wel bij de huisarts, omdat de huisarts weet waar ze dan wel geholpen kunnen worden. De huisarts verwijst dan door.  Zo hebben wij kennis van heel veel instanties waar mensen hulp kunnen krijgen. Als mensen andere hulp nodig hebben, helpen wij ze die te krijgen.

Waar werk je als maatschappelijk werker?

We werken op de locatie van het Centrum Jeugd en Gezin in Epe en Vaassen, maar leggen zo nodig ook thuisbezoeken af.

Wat kost het om naar een maatschappelijk werker te gaan?

Helemaal niets! De gemeente betaalt de kosten hiervoor.

Wat is jouw boodschap aan mensen die wel hulp zouden willen, maar het niet durven te vragen?

Gun het jezelf om iemand tijdelijk met je mee te laten lopen  als je het moeilijk hebt! Iemand die samen met jou naar oplossingen zoekt die bij jou passen. We zijn er ook voor jou!

Hoe kunnen inwoners uit de gemeente jullie hulp vragen? Is er een telefoonnummer?

Er zijn drie mogelijkheden:

  1. Mailen naar maatschappelijkwerk@verian.nl
  2. Contact opnemen met het CJG Epe 0578 72 00 00 (’s ochtends bereikbaar)
  3. Contact leggen met Vérian 088 126 3 126

Bedankt voor het interview, Jan! Hopelijk weten inwoners die dat nodig hebben, hierdoor de weg naar Vérian nog beter te vinden.