Vaassen – Woensdag 25 maart houdt Marian van Caspel in het Vrijzinnige Kerkje aan de Deventerstraat 36 een lezing over dit onderwerp.

De lezing begint om 20.00 uur (zaal open 19.30). De toegang bedraagt € 9.00. Voor leden en begunstigers € 7.00. In de pauze is er koffie en thee.

Over de lezing:

De Divina Commedia (Goddelijke Komedie) van Dante Alighieri (1265-1321) behoort tot de grootste literaire werken van de Europese cultuur. In 100 zangen (Canti) beschrijft Dante zijn tocht door de hel (Inferno) via de louteringsberg (Purgatorio) naar het paradijs (Paradiso).

Als begeleiders heeft hij de dichter Vergilius, zijn geliefde Beatrice (die op 24-jarige leeftijd overleed) en tenslotte de mysticus Bernard van Clairvaux.

Vele kunstenaars hebben zich in de loop der eeuwen door het beeldend taalgebruik van de dichter laten inspireren. In deze lezing wordt Dante’s reis verbeeld aan de hand van werk van o.a. Botticelli, Michelangelo, William Blake, Salvador Dali, Robert Rauschenberg èn Juke Hudig.

De Commedia, zoals het werk oorspronkelijk heette, kent een enorme rijkdom aan personages: meer dan 600 historische en mythologische figuren komen erin voor en aan veel van hen zitten verhalen vast.

Deze lezing is bedoeld als een kennismaking met de Divina Commedia en laat zien dat het verhaal van Dante meer over ons gaat dan dat we zouden kunnen bevroeden…

Marian van Caspel is kunsthistorica en geeft lezingen en over oude, moderne en hedendaagse kunst.