Let op buizerd

door | jun 17, 2020 | Nieuws | 0 Reacties

Hardlopers, wandelaars en fietsers opgepast. Bij het fietspad langs het kanaal richting het kievitsveld, zie de rode stip op de kaart onder dit bericht, zit een buizerd met een nest. Verschillende fietsers, joggers en wandelaars zijn hem al tegengekomen.

Deze buizerd gaat soms ook in duikvlucht achter mensen aan. Vaak zijn dat joggers, wandelaars of fietsers. In de meeste gevallen kom je dan met de schrik vrij, maar soms moet je naar de huisarts om een oppervlakkige hoofdwond te laten behandelen.

In het voorjaar en de zomer nemen de oudervogels het op voor hun kroost en zijn sommige dieren agressiever dan normaal. Kom je te dicht in de buurt van het nest, dan bestaat de kans op een aanval van een beschermende vader of moeder buizerd. Meestal blijft het bij een waarschuwende duikvlucht, maar soms worden de klauwen gebruikt. In beide gevallen is het behoorlijk schrikken, want de spanwijdte van een buizerd is al gauw 110 tot 140 centimeter en dat intimideert behoorlijk!

Wat kun je doen bij een aanval?
Meestal is het eenvoudig om de buizerd af te schrikken. Blijf rustig, kijk het dier aan, ren niet weg, maak je zo groot mogelijk, roep hard en zwaai met je armen of klap in je handen. Het is verstandig om het bewuste pad daarna een tijdje te vermijden zodat de buizerds in alle rust hun kroost kunnen opvoeden.

Wat moet je doen als een buizerd je heeft verwond?
Ga voor de zekerheid naar de huisarts om de wond te laten desinfecteren en verbinden. Neem daarna contact op met de beheerder van het gebied, zodat deze andere bezoekers kan waarschuwen.

‘Horror vogels’?
Buizerds zijn middelgrote roofvogels die prooien vangen die niet groter zijn dan een konijn. De vogels zien er gevaarlijk uit, maar zijn gewoonlijk absoluut niet agressief. Verreweg de meeste buizerds vliegen weg als mensen te dicht in de buurt komen. Er broeden meer dan 10.000 paartjes buizerds in ons land en slechts een paar van die vogels gedragen zich agressief. Het zijn dus absoluut geen ‘horror vogels’ maar het zijn simpelweg nuttige dieren die hun jongen verdedigen!

 

 

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: