bron: www.vitens.nl

Spoel de kranen 1 minuut door zodra je terugkomt van vakantie.
Drinkwaterbedrijf Vitens adviseert iedereen die terugkomt van vakantie hun kranen 1 minuut door te spoelen.

Volgende week worden veel Nederlanders terug van vakantie verwacht. Tijdens hun afwezigheid heeft het water in de leidingen stil gestaan wat de kwaliteit van het drinkwater kan beïnvloeden.

Tijdens een warme zomer zoals deze is bovendien de kans aanwezig dat er bacteriën groeien in de leidingen in de woning. Daarom adviseert Vitens om direct na terugkomst van vakantie de kranen in de woning één minuut door te spoelen.

Legionella
Uit cijfers van het RIVM blijkt dat jaarlijks enkele honderden Nederlanders besmet raken met de legionellabacterie. Besmetting met de legionellabacterie kan legionellagriep en een legionellalongontsteking (beter bekend als veteranenziekte) veroorzaken.

Legionellagroei kan plaatsvinden bij stilstaand water en temperaturen tussen de 25 graden en 50 graden. Een besmetting kan opgelopen worden door verneveld water in te ademen waar de bacterie inzit, bijvoorbeeld tijdens het douchen.

Om besmetting met de legionellabacterie te voorkomen, raadt Vitens aan de douchekop door te spoelen, ondergedompeld in een emmer met water.