Auteur: Henk Boeve
Foto’s/Film: John v/d Berg

 

De meeste inwoners van Emst gaan met Koningsdag of naar Vaassen of naar Epe. Terecht, want overdag is er dan weinig te beleven.

De Emsternaren vieren het altijd uitbundig eind augustus, tijdens het Emsterfeest en dit jaar wel voor de 100e keer. Dit heeft nog te maken met de regeerperiode van koningin Wilhelmina uit de periode 1880 tot 1962 en zij was dan jarig op 31 augustus, vandaar het Emsterfeest altijd in augustus.

Maar ieder jaar organiseert de Oranjevereniging Emst wel een lampionoptocht voor de jeugd met als begin- en eindpunt dorpshuis de Hezebrink. Dit jaar in verband met het 100 jarig bestaan was er iets extra’s voor de jeugd, namelijk er werden ballonnen opgelaten. Traditioneel wordt de optocht begeleid door muziekvereniging Prins Bernhard.

En dan is het kwart over acht. Voordat de stoet in beweging komt, speelt muziekvereniging Prins Bernhard het Wilhelmus.

Donker is het nog niet, maar dat mag de pret niet drukken voor de vele kinderen die meedoen aan de optocht.

Aan het eind van de stoet versierde fietsen, skelters, steppen natuurlijk de bezemwagen van de Oranjevereniging. Deze keer bestond de bezemwagen uit een kruiwagen vol met water, want veronderstel eens dat er een brandje uit zou breken onderweg. Dan kan die snel geblust worden

Al met al een prachtige lampionoptocht, waar een dorpje als Emst trots op mag zijn.

De Oranjevereniging had diverse prijzen beschikbaar gesteld, waarbij de juryleden Teun (bekend van het baanwielrennen) en Larissa Mulder het beslist niet makkelijk mee hadden.

De eerste vijf winnaars waren:

 

  1. Jurre en Joas Kraayenhof
  2. Stein, Sens en Bjorn
  3. Jens en Mats Braakman
  4. Jaro van Essen
  5. Sem van het Erve