Afgelopen donderdag werd onze wethouder Visser bevraagd over duurzaamheid door leerlingen van ’t Hoge Land. Sinds enkele weken loopt daar voor de bovenbouw een project over duurzaamheid. De wethouder had de school een brief gestuurd met de vraag duurzame ideeën te bedenken voor Duurzame Dinsdag in september. In de drie groepen: de Poema’s, Bee Happy en de Coolstars presenteerde de groepen hun ideeën aan de wethouder.

 

Kinderen zijn creatief en komen vaak met dingen waar volwassenen nog helemaal niet aan gedacht hebben. Zij denken minder na over de gevolgen en dat maakt juist dat ze fantastische dingen bedenken. Zo ook de Poema’s die met speciale tegels in de grond gebruik wilden maken van de energie van de kinderen die erop spelen. Elke keer als Nederland scoort op het EK spring je op de tegel en laat je de juich-energie opnemen door de tegel. Zonnepanelen was ook een belangrijk onderwerp. In Epe loopt al een project met de scholen om te kijken of dit kan.

Erik Visser was onder de indruk van alles wat de leerlingen al hadden geleerd over duurzaamheid. Bij Bee Happy presenteerden de leerlingen over bomen. Mensen ademen zuurstof in en CO2 uit, maar bomen doen dat precies andersom. Om iedereen meer van bomen te laten houden willen zij een wedstrijdje organiseren: ‘de mooiste boom van Epe’. Ze stelden ook goede vragen over elektrische auto’s, minder vlees eten, plastic vervuiling tegen gaan.

De Coolstars waren als laatste aan de beurt. De leerlingen moesten lang op de wethouder wachten, maar juist daardoor waren ze extra blij met de wethouder te mogen praten. In een vergiet lagen briefjes met vragen aan de wethouder. Hij mocht daar zelf vragen uit halen. Bij de Coolstars richten ze een plantclubje op. Je kunt al op jonge leeftijd lid worden. Om de beurt plant een lid een plantje om de natuur en het milieu te helpen. Aan het einde waren de leerlingen zo enthousiast over de wethouder dat ze om zijn handtekening vroegen. Helemaal vereerd heeft wethouder Visser zeker tien keer zijn handtekening gezet.