Vandaag hadden ze een beeldbel-afspraak: kinderburgemeester Noud Vosselman en burgemeester Tom Horn.

Ze hadden elkaar nog niet eerder ontmoet, maar hadden vandaag wel een beeldbel-afspraak: kinderburgemeester Noud Vosselman en burgemeester Tom Horn. Samen spraken ze over het thuisonderwijs van de afgelopen weken. En over dat straks de basisscholen weer opengaan.

Kinderambtsketen

Burgemeester Tom is zich ervan bewust: ‘Jij was al eerder burgemeester dan ik’. Inderdaad werd Noud al op 27 augustus 2019 beëdigd. Tijdens de opening van Cavente Kinderdorp hing de vorige burgemeester, Hans van der Hoeve, hem de kinderambtsketen om. Burgemeester Tom is pas sinds 19 december 2019 officieel in functie.

‘Niemand in de klas was ziek’

‘Hoe was het om niet naar school te kunnen vanwege de coronamaatregelen?’, wil burgemeester Tom weten. Noud: ‘Soms was het wel druk met iedereen thuis. Dan ging ik een potje voetballen of zo. Ik mis wel m’n vriendjes. Met de hele klas doen we aan beeldbellen. De twee juffen bellen iedereen om te horen hoe het met ons gaat. Niemand in de klas is ziek geweest.’ Daar is burgemeester Tom heel blij om.

‘Straks kan ik al m’n vriendjes weer zien’

Noud kijkt uit naar de heropening van de scholen: ‘Het lijkt me wel heel leuk om straks weer naar school te gaan. Dan kan ik al m’n vriendjes weer zien. Ik ga op dinsdag en vrijdag naar school, met de ene helft van de leerlingen. De andere helft gaat op maandag en donderdag.’ Op woensdag is dus iedereen thuis.

Nooit meer vergeten

’Is er iets is wat je nooit meer zult vergeten van de afgelopen periode?’, wil burgemeester Tom weten. ‘M’n verjaardag!’, roept Noud direct. ‘We hadden een drive-through en hebben iedereen koffie meegegeven die ze thuis konden opdrinken. Ik had sowieso meer dan 100 kaarten.’ Dat is alvast een mooie herinnering voor deze 10-jarige. Maar er was ook iets minder mooi: ‘Ik zal ook nooit vergeten dat ik deze tijd niet naar opa en oma kon’, vertelt Noud. ‘En dat ik niet kon voetballen op de sportclub.’ Burgemeester Tom kan het zich voorstellen. Gelukkig kunnen kinderen tot en met 12 jaar vanaf 29 april weer buiten sporten: georganiseerd en onder begeleiding. Noud dus ook.

Kopje koffie

Noud heeft tot slot nog een belangrijke boodschap: ‘Ik wil je nog wel uitnodigen om eens een keer, als het coronavirus voorbij is, een kopje koffie te komen drinken’. Burgemeester Tom is blij verrast: ‘Dank je wel voor de uitnodiging. Dat vind ik heel erg gezellig en dat ga ik zeker doen.’ De beide burgemeesters sluiten hun gesprek af met een hartelijke zwaai.