“Overal schieten mensen elkaar te hulp. De saamhorigheid is nog verder gegroeid”, ziet burgemeester Tom Horn.

Beste inwoners, ondernemers en organisaties,

Meer dan ooit hebben we elkaar nodig. Tot en met 28 april moeten we ons nog houden aan de maatregelen tegen het coronavirus. Misschien zelfs nog wel langer. Dat valt niet mee nu de zon schijnt en het lente is. Bovendien gelden de maatregelen al een tijd. We verlangen naar vakantie en ontspanning. Toch doen we gelukkig in heel Nederland wat van ons wordt gevraagd. Alleen zo houden we het coronavirus zo veel mogelijk onder controle.

Ook in onze mooie gemeente blijven we zo veel mogelijk thuis. We gaan alleen naar buiten als het nodig is en houden dan anderhalve meter afstand. Verder vermijden we de plekken die gewoonlijk zo druk zijn. En met de hulp van de ondernemers passen we ons ook in de winkels en supermarkten aan. Blijkbaar hebben we dit alles voor elkaar over.

Overal schieten mensen elkaar te hulp. Ik vraag u vooral om te kijken naar uw kwetsbare buurtgenoten. Denk aan mensen die al gezondheidsklachten hadden. Mensen die de Nederlandse taal nog aan het leren zijn. Mensen in psychische nood. Voor al deze mensen is het leven vaak lastig en nu al helemaal. De gebruikelijke hulp en ondersteuning voor hen zijn door de coronacrisis veranderd en soms zelfs deels weggevallen. Juist nu kunnen ze van hun buren, van u, wel wat extra hulp gebruiken. Een luisterend oor kan al genoeg zijn. Zodat ze weten dat ook zij erbij horen.

U blijkt heel creatief in uw omkijken naar elkaar. Er ontstaan hele app-, bel- en mail-cirkels om contact te houden en een beetje op elkaar te letten. U gaat online bij elkaar op de ‘buurtkoffie’. U doet boodschappen voor elkaar. U laat de hond van de buren uit. U wiedt het onkruid in de tuin van iemand anders. Ergens zet iemand voor de buurtkinderen een knutselkar op straat. Of een mini-bibliotheek voor wie houdt van lezen. En overal duiken voor de ramen beren op, want inderdaad, ook in de gemeente Epe gaan kinderen op ‘berenjacht’ (tip: het gemeentehuis).

De saamhorigheid in onze gemeente is nog verder gegroeid. Ik vind dat ontroerend en bemoedigend. Blijkbaar kunnen we dit samen. Sterker nog: blijkbaar dóen we dit samen. Nu komt het erop aan dat we volhouden.

Tot slot nog dit: laten we het goede en lieve blijven doen, zien en waarderen. #DASLIEF.

Uw burgemeester,

Tom Horn