25 april 2018, heeft burgemeester H. van der Hoeve Molenaar in Opleiding Jurre Riphagen de versierselen van het Jeugdlintje van de gemeente Epe omgehangen en de daarbij behorende oorkonde overhandigd. Naast Jurre werden nog twee andere jeugdigen verrast. Dat gebeurde allemaal op de molen en daardoor was het voor alle betrokkenen makkelijker om het voor hem zo lang mogelijk geheim te houden.

Het jeugdlintje ontvangen jonge mensen die zich belangeloos inzetten voor anderen of voor vrijwilligerswerk. Het is een waardering vanuit de gemeente voor hun inzet en mogelijk een voorbeeld of stimulans voor andere jeugdigen. Uiteraard is hij hiervoor voorgedragen door ons molenteam, omdat ook wij hem zeer waarderen.

Jurre is nu zo’n twee jaar actief op de molen. Hij is een vriend van Ramon Kroes, die een jaar eerder bij Daams Molen kwam en vorig jaar is gedecoreerd. Samen zijn ze zeer actief op onze eigen molen en reizen stad en land af om andere molens te bezoeken en daarvan te leren. De eerlijkheid gebied te zeggen dat deze jonge mannen al meer molens hebben bezocht dan de senioren op de molen. Daardoor hebben ze zich landelijk en gewestelijk al op de kaart gezet.

Jurre is een lopende molen-encyclopedie. Wat hij ziet en hoort wordt in zijn geheugen opgeslagen en wijd uitgedragen. Hij is in die twee jaar zeer vaardig geworden in het bedienen van de molen gepaard gaand met de nodige verantwoordelijkheid en inzicht. In het begin had hij nog hoogtevrees, maar klimt nu als een kat het gevlucht in om zeilen voor te leggen. Uiteraard onder verantwoording en toezicht van de gediplomeerde molenaars. Ook het rondleiden van bezoekers pakte hij al heel vroeg op. Daarbij maakte het voor hem niet uit of hij uitleg moest geven in het Nederlands of een andere moderne taal.

Samen met Ramon vormt hij de volgende generatie molenaars op Daams’ Molen. Daarom hopen zij dat hij nog lang op Daams’ Molen actief zal blijven.