Op het industrieterrein Eekterveld zitten veel verschillende bedrijven. Groot en klein, uit allerlei sectoren. Zo is ook het logistieke bedrijf TLS er gevestigd. TLS bestaat sinds 2000 en heeft ongeveer vijfentwintig vrachtwagens op de weg rijden. Vanaf het begin is TLS al betrokken bij het project Eekterveld Energie Positief. “Wij willen graag ons steentje bijdragen en zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om duurzaam te ondernemen”, vertelt Maaike Streng, manager bij TLS.

Aan de slag met duurzaamheid

Duurzaamheid vindt Maaike belangrijk: “Je doet iets voor de wereld. Ik heb kinderen en als ik zie hoeveel grote uitdagingen er nog op hun pad komen, schuif dan deze verantwoordelijkheid niet door”.  TLS doet al mee aan het Lean and Green-programma, dat is gericht op vermindering van CO2-uitstoot. In vijf jaar tijd kan de CO2-uitstoot verminderd zijn met 20%. Nu heeft TLS één ster. Uiteindelijk kun je met Lean and Green vier sterren halen en naar nul procent CO2-uitstoot toewerken. Daarnaast zijn het pand en de loods voorzien van ledverlichting.

Vrachtwagens van de toekomst

De vrachtwagens van TLS zijn voorzien van de zuinigste dieselmotoren. De ontwikkelingen gaan snel, want er zijn al vrachtwagens die op elektriciteit rijden. Het nadeel is dat de actieradius, dus hoe ver je kunt rijden voordat de accu leeg is, nog te klein is. De investering is ook nog te hoog voor een middelgroot bedrijf als TLS. In de toekomst komen er misschien ook vrachtwagens op waterstof. Elke keer als er een vrachtwagen aan vervanging toe is, kijkt TLS of er een duurzamere variant aan te schaffen is.

Zonnepanelen

Naast het Lean and Green programma is het dak van TLS al bestemd voor zonnepanelen. Er liggen al 1.180 panelen op. De energie die de panelen opwekken, gebruikt TLS voornamelijk zelf, maar soms leveren ze ook aan het energienet. “We hebben een app voor de zonnepanelen en het geeft een prettig gevoel als je daarin ziet hoeveel stroom je opwekt”, aldus Maaike. Met de SDE+ subsidie werd het aanschaffen van zonnepanelen een stuk interessanter, daarom is TLS daar gelijk ingestapt.

Eekterveld Energie Postief

Naast de stappen die het bedrijf zelf al zet is TLS aangesloten bij het collectieve verduurzamingsproject op het Eekterveld. Het voordeel van Eekterveld Energie Positief is dat er gekeken wordt naar collectieve oplossingen. TLS wacht met duurzaamheid niet op wat er gebeurt op het industrieterrein, maar ziet wel voordelen van samenwerken. “Samen kom je verder, een collectieve oplossing voor het opwekken en gebruiken van stroom kan zomaar voordelig uitpakken”, volgens Maaike.

TLS opent haar deuren

Daarom heeft TLS besloten in september haar deuren te openen voor de mede ondernemers van het Eekterveld. “Als wij laten zien hoe je kunt verduurzamen, sluiten hopelijk meer bedrijven zich aan.” In het collectieve duurzaamheidsplan dat in het najaar klaar moet zijn staat op welke manier het financieel en praktisch haalbaar is om dit project te laten slagen. Collectief kun je meer doen dan alleen, dus laat je inspireren en meld je aan voor de bijeenkomst via:  duurzaam@epe.nl.

NOTE: vanwege de coronaregels is de bijeenkomst in groepen van maximaal 5 bezoekers per keer. De datum wordt na aanmelding afgestemd met de deelnemers.