Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land.

Sinds de laatste persconferentie van 6 augustus, is het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen verder toegenomen. Als we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd weer terug bij af. Daarom heeft het kabinet gisteravond aanscherpingen aangekondigd.

Meeste besmettingen thuis en bij vrienden

Het laatste advies van het Outbreak Management Team (OMT), geeft aanleiding om landelijk een paar extra stappen te zetten. Wat dit advies ons leert, is dat het vooral misgaat in de privésfeer, achter de voordeur. Bij familiebijeenkomsten, verjaardagsfeestjes, buurtborrels en in vriendengroepen. Dat is op dit moment de bron van de meeste besmettingen.

Maximaal 6 gasten thuis

Daarom is het zéér dringende advies om in huis en tuin maximaal 6 gasten te ontvangen. Kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend. Vraag daarbij vóóraf of iedereen klachtenvrij is. Natuurlijk houdt iedereen altijd anderhalve meter afstand.

Ga voor feestjes, borrels en andere bijeenkomsten voor grote groepen liever naar een horecazaal. Daar is meer ruimte en heeft iedereen een vaste zitplaats . Dus op anderhalve meter, zonder fysiek contact, met registratie en een checkgesprek. Zaalverhuurders en horecaondernemers wordt gevraagd daar scherp op te letten, voor zover ze dat al niet doen. Ook in de handhaving komt daarvoor extra aandacht.

Thuiswerken

Van alle maatregelen die we vanaf het begin hebben genomen, blijkt het advies zoveel mogelijk thuis te werken een van de meeste effectieve. Daar zat geen einddatum aan. Het advies blijft dus: werk thuis.

10 dagen thuisquarantaine

Ben je op vakantie geweest naar een gebied waar het reisadvies vanwege corona op code oranje staat? Of ben je in contact geweest met iemand die positief is getest? Ga dan thuis in quarantaine. Volgens het OMT is 10 dagen daarvoor voldoende.

Klachten? Blijf thuis en laat je testen!

Verder geldt nog steeds: blijf thuis bij klachten en laat je testen. Daarmee kunnen we de meeste besmettingen voorkomen. Test je positief? Dan volgt bron- en contactonderzoek. Daarmee krijgen we beter zicht op de verspreiding van het virus. Waar het virus oplaait, kunnen we dan snel en gericht bijsturen tegen verdere verspreiding.

Kinderen blijven thuis bij klachten

Op de scholen wordt met man en macht gewerkt aan een veilige omgeving. Daar hoort bij;  kinderen blijven thuis als ze klachten hebben. Kinderen blijven ook thuis als iemand het gezin positief test op corona. Dat heeft het kabinet op de persconferentie nogmaals onderstreept.

Dit verandert:
  • Ontvang maximaal 6 personen in huis of in de tuin. Dat is exclusief kinderen tot en met 12 jaar en het eigen huishouden.
  • Werk zo veel mogelijk thuis.
  • De thuisquarantaine gaat van 14 naar 10 dagen.

Het volledige nieuwsbericht vind je op de  website van de Rijksoverheid. Er is ook een  nieuwsbericht in eenvoudige taal.