In steunpunt Bloemfontein wordt iedere dinsdagochtend een bijeenkomst gehouden voor mensen die de hersenen willen trainen. Het geheugen gaat als je ouder wordt vaak achteruit, maar gelukkig kun je die achteruitgang ook vertragen of stoppen. Dat doe je onder andere door te oefenen en dat kan tijdens de hersengymnastiek.

Er worden quizjes en spelletjes gedaan, er wordt aandacht besteed aan taal, getallen en algemene kennis. Ook onderwerpen zoals bewegen en voeding komen voorbij om de hersenen in goede conditie te houden. Herinneringen komen aan bod, maar ook nieuwe kennis wordt opgedaan. Dat alles om de hersenen te stimuleren soepel te blijven werken. Vergelijk het met spieren, die moet je ook gebruiken om de kracht erin te houden. Het gaat er niet om de beste te zijn, maar wel om meedoen en proberen.

Het belangrijkste is echter de gezelligheid. De ondersteuning die de groepsleden van elkaar krijgen, is van onschatbare waarde. Dat onderlinge contact is goed voor het brein. Er wordt (veel) gelachen, maar ook serieuze onderwerpen worden besproken.

De bijeenkomsten worden begeleid door een aantal vrijwilligers, maar iedereen heeft de mogelijkheid op eigen manier invulling te geven aan het programma. De bijeenkomsten zijn vrijblijvend, je hoeft dus geen lid te worden en wordt ook niet geregistreerd. Je komt gewoon als je zin hebt.

Wil je naar aanleiding van dit stukje eens komen kijken, kom dan gerust binnenlopen. De bijeenkomsten zijn op dinsdagochtend van 10.15 tot 11.30 uur. Ze kosten twee euro per keer inclusief koffie of thee. Voorafgaand kun je ook vanaf half tien aanschuiven bij de buurtkoffie in Bloemfontein.

Ook word er gezocht naar extra begeleiders voor deze activiteit, zodat de vrijwilligers kunnen rouleren. Denk je dat je het leuk vindt om ook als vrijwilliger mee te doen met de begeleiding van de hersengymnastiek? Neem dan contact op met Karien van den Berg, sociaal werker van Koppel-Swoe 0578-676767 of Désiree Damsté, begeleider van de hersengymnastiek 06-13070020.

Fotobijschrift: deelnemers van de hersengymnastiek zijn bezig met een geheugentraining om de grijze cellen in goede conditie te houden (eigen foto)

Kijk ook https://koppelswoe.nl/diensten/steunpunt-bloemfontein/