Op zaterdag 8 februari is Anneke Filmer naar het Erf Wenum Hoeve gegaan, om de informatie over de Herenboerderij te krijgen. Hier werd gekeken of het mogelijk is om genoeg mensen geïnteresseerd te krijgen.

En in mei 2020 is het zover Herenboerderij Apeldoorn Noord kan binnenkort van start gaan. We spraken met Corinne Cantor, Kartrekker Herenboeren Apeldoorn Noord en ze zegt:

“ In een paar maanden tijd hebben 150 gezinnen zich aangemeld als aspirant lid van de coöperatie Herenboeren Apeldoorn Noord! Dit betekent dat we de grens bereikt hebben waarmee het project financieel haalbaar is. Nu wordt alles in gang gezet om zo snel mogelijk de boerderij vorm te geven. De eerste vergunning is goedgekeurd, andere vergunningstrajecten lopen. De eerste schop in de grond is inmiddels ook gezet door het planten van een deel van de boomgaard, om dit groeiseizoen niet te missen en zodat er zo snel mogelijk geoogst kan worden. Kandidaten melden zich aan om boer te worden in opdracht van de leden van de coöperatie. Kortom, de start is in zicht!”

Een Herenboerderij is een kleinschalige coöperatieve boerderij in eigendom van max. 200 huishoudens die hen voorziet van groente, fruit, aardappelen, vlees en eieren. Samen hebben ze een boer(in) in dienst die op een duurzame manier kwalitatief hoogwaardig voedsel produceert dat de leden-Herenboeren willen eten van de gepachte grond.

De eerste Herenboerderij van Nederland is in 2016 in Boxtel van start gegaan. De tweede boerderij is afgelopen zomer gestart in Loenen en inmiddels zijn er 7 Herenboerderijen in Nederland. En op nog veel meer plaatsen in Nederland zijn er mensen actief om een eigen Herenboerderij op te richten en zo grip te krijgen op hun eigen eten, zo ook in deze omgeving.

Omdat het momenteel niet mogelijk is fysiek bij elkaar te komen worden er online bijeenkomsten georganiseerd om geïnteresseerden te informeren over het initiatief. De volgende bijeenkomsten zullen op Zaterdag 16-5 om 10.00 uur, Donderdag 04-06 om 20.00 uur, Zaterdag 27-06 om 15.00 uur en Dinsdag 14-07 om 20.00. Alle details zijn terug te vinden op de website en sociale media kanalen. Er kunnen zich nog 50 gezinnen aanmelden en dan is het maximum bereikt.

Website : www.apeldoornnoord.herenboeren.nl, Social Media : Herenboeren Apeldoorn Noord