Ook dit jaar hopen we op een gezellige jaarwisseling. Door de coronamaatregelen helaas wel anders dan anders. Laten we er toch maar het beste van maken, voor onszelf en voor elkaar. Met oliebollen en appelflappen. In kleine, huiselijke kring. En via online verbindingen. De gemeente Epe maakt afspraken met politie, brandweer en Stichting Koppel-Swoe voor een zo veilig en rustig mogelijke jaarwisseling. U kunt meehelpen. Hoe? Dat leest u hieronder.

Meld brandbare objecten

Met oud en nieuw staan regelmatig vuilnisbakken, afgedankte kerstbomen of autobanden in de brand. Ziet u zulke objecten die gemakkelijk in brand kunnen worden gestoken? Meld dat dan bij de gemeente. Dat kan tijdens openingstijden van het gemeentehuis op telefoonnummer 14 0578 of via www.epe.nl. Kijk op de website voor de aangepaste openingstijden tijdens de feestdagen. Bij acute nood belt u het alarmnummer 112.

Wrakken worden weggesleept

Er staan wel eens wrakken van auto’s, caravans of aanhangwagens zo maar ergens op een parkeerterrein. Deze kunnen gemakkelijk in brand worden gestoken. Vanaf begin december letten politie en gemeente daarom extra op. De gemeente probeert altijd eerst de eigenaar te achterhalen. De eigenaar wordt vervolgens gevraagd het wrak binnen drie dagen weg te halen. Als de eigenaar onbekend is, haalt de gemeente zelf het wrak weg. U kunt de gemeente ook melden waar een wrak staat. Dat kan tijdens openingstijden van het gemeentehuis op telefoonnummer 14 0578 of via www.epe.nl. Kijk op de website voor de aangepaste openingstijden tijdens de feestdagen. Bij acute nood belt u het alarmnummer 112.

Containers weg of leeg

Met oud en nieuw worden helaas vaak afvalbakken of containers in brand gestoken. De gemeente laat daarom containers, papier- en afvalbakken weg- of leeghalen. Heeft u een container die buiten staat, bijvoorbeeld een algemene container van uw appartementencomplex? Haal deze container dan op oudjaarsdag binnen. Dat kan veel narigheid voorkomen.

Houd scholen in de gaten

In Nederland zijn tijdens oud en nieuw ook scholen nogal eens doelwit van brandstichting. De gemeente Epe heeft scholen in de gemeente opgeroepen hun gebouw(en) goed af te sluiten. U kunt meehelpen. Woont u dicht bij een school of kijkt u uit op een school, laat het dan weten als u iets ziet dat niet in de haak is. Ziet u jongeren die niet aan het spelen zijn? Ziet u volwassenen die niet tot het schoolpersoneel behoren? Of hoort u geluiden die duiden op vernieling of inbraak? Neem direct contact op met de politie op telefoonnummer 0900-8844. Bij acute nood belt u het alarmnummer 112.

Meld misdaad anoniem

Meld misdaad anoniem oftewel ‘M.’ is de meldlijn waar u anoniem informatie kunt geven over een ernstige misdaad. U kunt hier ook melding doen van brandstichting of illegaal vuurwerk. Zo kunt u bijdragen aan de veiligheid in uw eigen omgeving. Ook rond of tijdens de jaarwisseling. M. is via telefoonnummer 0800-7000 dagelijks bereikbaar: op werkdagen van 08:00 tot 22:00 uur. In het weekend en tijdens feestdagen van 09:00 tot 17.00 uur. Daarnaast kunt u 24/7 online melden via meldmisdaadanoniem.nl.