Beeldend kunstenaar Harald Jassoy uit Goedereede (Z-H) laat in de website van Kunstkamer Vaassen met foto’s zien hoe hij twee geschilderde wandobjecten heeft gemaakt, die als onderwerp bij elkaar horen: De Krantenlezer I en II. Eerst schilderde hij zichzelf als een gewone krantenlezer, maar in het tweede kunstwerk staat Jassoy als kunstenaar centraal. En zo ontstond een wereld van verschil. Op de website van Kunstkamer Vaassen is nu op een aparte blog en pagina te zien hoe deze kunstwerken gemaakt zijn. Met afbeeldingen van tekeningen, schetsen en ontwerpen is stap voor stap het werk van Jassoy te volgen.

In Krantenlezer I, zie foto in de krant, schilderde Harald Jassoy zichzelf als iemand die nog nieuwsgierig de krant leest, maar Krantenlezer II (zie: website van de kunstkamer) laat een geheel ander beeld zien. In dit kunstwerk zit de kunstenaar nog wel in de zelfde stoel, maar leest hij in een krant met witte pagina’s die geen krantentekst heeft. Op de voorkant van deze krant is de afbeelding van een vrouw te zien; een getekend droombeeld. Een prachtig geschilderde en kleurrijke rechtermouw trekt direct de aandacht, terwijl een mooie voet veel te lang van maat blijkt te zijn.

Kortom: de kunstenaar was bij het maken van dit werk niet echt verdiept in het krantennieuws, maar ging op in een eigen fantasiewereld. En toch horen de Krantenlezer I en II bij elkaar. Het tweede kunstwerk is een vervolg geworden van het eerste object. Zo gaat dat vaak bij kunstenaars. Hun fantasiereis is altijd onderweg; vanuit een gemaakt kunstwerk kan weer creatief verder ‘gereisd’ worden.

In de blog en de pagina van Harald Jassoy is dat opnieuw te zien: www.kunstkamer-vaassen.blogspot.com

Foto: Harald Jassoy