Er was eens een sprookje. En niet één sprookje, er bestaan heel veel sprookjes. En deze worden steeds weer doorverteld. Totdat de Britse schrijver Roald Dahl er een aantal hoorde. Roald Dahl heeft zes sprookjes als gedicht herschreven in in de bundel Gruwelijke Rijmen (Revolting Rhymes). Maar hij heeft het verhaal van de sprookjes niet geheel overgenomen. In ieder sprookje heeft hij iets veranderd, waardoor deze een verassende en soms ook hilarische twist krijgen.

De theaterzanggroep “Schudden voor gebruik” uit Velp, treedt nu op met “Gruwelijke Rijmen”. Een voorstelling voor oud en jong. De muzikale begeleiding is van Elke Jansen en de regie van Hester Macrander. De voorstelling wordt mede ondersteunt door het Prins Berhard Cultuurfonds en het Geldersch Landschap & Kastelen.

Er is geen mooiere locatie te bedenken dan een kasteel om deze voorstellingen te geven. Vandaar ook de samen werking met het Geldersch Landschap & Kastelen. Onlangs zijn er zes voorstellingen geweest in Kasteel de Cannenburgh.

Ieder sprookje begint met een wisselende verteller. Voordat deze begint, wordt het aanwezige publiek er bij betrokken. “Wie kent er een sprookje over groenten?”. Een lastige vraag, want sprookjes gaan toch meestal over prinsen of prinsessen? Maar gelukkig kende een van de aanwezige kinderen het sprookje, als wist hij de naam er van niet meer.

Waarna het begin van het verhaal wordt verteld, in rijm-vorm. Want het blijven natuurlijk gruwelijke rijmen. Het verhaal wordt al zingend overgenomen door alle spelers. Met alleen hun stem als instrument, meerstemming acapella. En als je goed luisterde dan merk je dat ze hier heel goed op hebben geoefend want het geluid is fantastisch. En ook het spel er om heen.

Deze voorstelling kan je nog tot 21 oktober zien op de onderstaande locaties, waarbij het kasteel na afloop ook te bezichtigen is. Een leuke combinatie, met of zonder kinderen.

Zaterdag 22 en zondag 23 september
Kasteel Doorwerh, Doorwerth
Klik hier voor meer info.

Zaterdag 29 september
Kasteel Verwolde, Laren (GLD)
Klik hier voor meer info.

Zaterdag 6 en zondag 7 oktober
Kasteel Hermen, Hermen
Klik hier voor meer info.

Zaterdag 13 en zondag 14 oktober
Kasteel Doornenburg (sprookjesfestival), Doornenburg
Klik hier voor meer info. (zaterdag)
Klik hier voor meer info. (zondag)

Zaterdag 20 en 21 oktober
Kasteel Zypendaal (sprookjesfestival), Arnhem
Klik hier voor meer info.

En zoals ieder sprookje eindigt. Ze leefden nog lang en gelukkig…