In de gemeente Epe wordt er maandag 9 september gestart met de campagne ‘Groente…. zet je tanden erin’
Gezamenlijke campagne voor het stimuleren van het dagelijks eten van groente en fruit

Maandag 9 september starten we officieel met de campagne ‘Groente… zet je tanden erin’ vanuit de jongeren op gezond gewicht (JOGG) aanpak. In de aankomende zes weken gaan verschillende partijen aan de slag met het stimuleren van het dagelijks eten van groente en fruit onder de jeugd van 0-19 jaar in de gemeente Epe.

Thema voeding
De JOGG-aanpak voert de gemeente Epe uit vanuit Heel Epe beweegt, het Sport- en Beweegplan Epe 2020. Wethouder Lia de Waard-Oudesluijs vertegenwoordigt deze aanpak en zal het officiële startsein geven van de campagne. Bij de JOGG-aanpak werken we vanuit verschillende pijlers en thema’s. Dit jaar is er vanuit de aanpak gekozen om aandacht te besteden aan het thema voeding en daarbij specifiek in te steken op het stimuleren van het dagelijks eten van groente en fruit.

We eten meer verse groenten dan een aantal jaren geleden, maar veel kinderen zouden meer groente moeten eten. Uit de Kindermonitor 2017 blijkt dat 43% van de kinderen van 4 tot 12 jaar dagelijks groente eet. Bij de jongeren is dit 38% blijft uit de E-MOVO van 2015. Er is dus nog winst te behalen.

Vanuit de JOGG-aanpak zetten we in op verschillende thema’s: voeding, water drinken en bewegen.

Groente… zet je tanden erin!
Ongeveer één op de zeven kinderen is te zwaar. In sommige wijken zelfs één op de drie. Daarom is het voorkomen van overgewicht onder onze jeugd hard nodig. Gezond eten, drinken en voldoende bewegen dragen bij aan een gezond gewicht. De boodschap die we willen uitdragen met groente is dat het eten van groente lekker, heel normaal en makkelijk is. Het is een vanzelfsprekend onderdeel van je eetpatroon. Je hebt groente gewoon nodig.

Met de samenwerkingspartners hebben we daarom gekozen om per leeftijdsgroep iets aan te bieden. Vanuit het consultatiebureau wordt de toolkit ‘Groentehapjes in 10 stapjes’ uitgedeeld, bij de kinderopvang en de basisscholen krijgen ze lesmateriaal in vorm van de ‘Bitemap’ van de Snoepgroente!-campagne en bij het voorgezet onderwijs gaan we in debat met de leerlingen over de gezonde leefstijl en gaan we een DrinWater challenge aan. De partners AH, Profsil en Baltus Bloembollen dragen ook bij aan deze campagne in vorm van een supermarktsafari, een memoryspel en zadenpakketten. Er kan dus volop aan de gang worden gegaan.