Geslaagde workshop accordeon spelen

door | jun 21, 2024 | Nieuws

Fotocredit: eigen foto’s KNA

 

Op woensdagavond 19 juni heeft de accordeonvereniging Kunst Na Arbeid een workshop Accordeon Spelen georganiseerd. De groep deelnemers was heel divers. Er kwamen deelnemers met hun eigen instrument naar het Kulturhus in Epe, maar ook geïnteresseerden die nog nooit eerder een accordeon op schoot hadden gehad.

Om de inhoud van de workshop beter af te stemmen op de kennis van de groep was deze in tweeën gesplitst. Beide sessies werden geleid door Leo van Lierop, de dirigent van KNA en ondersteund door een aantal leden van KNA. Voor de onervaren spelers begon de avond met een kennismaking met de accordeon. Hoe doe je die om en hoe zet je hem op je benen? En die balg, wat kun je daarmee? Van Lierop had zelfs een instrument open geschroefd om te laten zien dat zich binnenin een soort mondharmonica’s bevinden. Natuurlijk werd er ook muziek gemaakt. Op eenvoudige wijze was een melodie op papier gezet, die ook zonder kennis van het notenschrift gelezen kon worden. Afwisselend kwamen de linker- en rechterhand in actie. Uiteindelijk lukte het enkelen zelfs om met beide tegelijk te spelen.

Bij de groep met meer geoefende spelers lag het accent vooral op klankbeleving. Klinkt een muziekstuk anders als de spelers van partij, plaats of instrument wisselen? En hoe mooi kan een simpele toonladder klinken als deze in canon wordt gespeeld, waarbij niet iedereen op hetzelfde moment begint. Of als je varieert in dynamiek en tempo. Ook was er aandacht voor de articulatie met zowel vingers als balg, waarbij noten bijvoorbeeld kort of met een rukje aan de balg worden gespeeld.

Al met al was het voor iedereen een leerzame ervaring. Voor sommigen smaakte het naar meer. Bent u ook enthousiast geworden of overweegt u om les te nemen, neemt u dan contact op met KNA. Zie www.knaepe.nl.

 

 

 

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: