Afgelopen week heeft wethouder Jan Aalbers de Epese deelname aan het NK-Tegelwippen afgetrapt.

Epe gaat de strijd aan met buurgemeenten: Heerde, Apeldoorn en Hattem. Het doel is om zoveel mogelijk tegels te wippen. De telling gaat per duizend inwoners anders is het niet eerlijk, want elke gemeente heeft een ander aantal inwoners. De actie loopt tot na de zomer.

Wat is het?

NK-Tegelwippen wordt voor de tweede keer gehouden. De bedoeling is dat er zoveel mogelijk inwoners in onze gemeente een groenere tuin krijgen. Dit kan door mee te doen: tegels eruit en groen erin! Maak er ook even een foto van. Upload de foto via de button ‘mee doen’ op de website van het NK-tegelwippen. De tegels die ‘gewipt’ zijn worden bij het aantal van gemeente Epe opgeteld.

Heter en natter

Steeds vaker regent het harder en langer in een korte tijd. Het water dat dan valt kan vaak niet in een keer weg en soms loopt daardoor zelfs de straat onder water. Dit kan voorkomen worden door minder tegels en meer groen. Planten en de grond waar deze instaan nemen namelijk meer water op dan de tegels. Maar andersom is groen ook belangrijk tegen hitte. Wanneer het heet en droog is dan zorgt groen voor de verkoeling van de omgeving. Dus win-win als inwoners de tegels in de tuin zoveel mogelijk vervangen voor groen.

Klimaatadaptatie

Door de verandering van ons klimaat, waarin periodes van hitte en stortbuien vaker voorkomen is het belangrijk dat we ook onze omgeving daarop aanpassen. NK-tegelwippen is een leuke manier om daarmee te beginnen. Als je maatregelen neemt voor die aanpassing dan noemen we dat klimaatadaptatie. Adaptatie staat namelijk voor aanpassing.

De voordelen van GROEN:
  • Het neemt meer water op
  • Zorgt voor afkoeling bij hitte
  • Goed voor de gezondheid
  • Meer biodiversiteit, wat goed is voor de bijen

De komende maanden zal gemeente Epe regelmatig tips geven over de vergroening van de omgeving. Laat u inspireren en doe mee!

Bekijk hieronder de video waarin Jan Aalbers het NK-Tegelwippen aftrapt in zijn eigen tuin.