FOTO: De Freedom Flame tulpen die vorig jaar in de gemeente Epe zijn geplant staan nu in volle bloei, onder meer in het Sweert de Landas-Park.

De Freedom Flame tulpen die vorig jaar in de gemeente Epe zijn aangeplant staan dit jaar voor het eerst in bloei. De tulp staat symbool voor de boodschap achter de vrijheidsvlam die na de Tweede Wereldoorlog werd ontstoken.

Boodschap

De Engelse tekst van deze vrijheidsboodschap luidt: Let us be strong in the resolve to stand firmly for freedom and justice in an unsettled world. Deze woorden kunnen in het Nederlands worden vertaald met: Laten we sterk zijn in het voornemen om pal te staan voor vrijheid en gerechtigheid in een onzekere wereld. Ze werden uitgesproken door veldmaarschalk Bernard Law Montgomery op 13 september 1948. Dit gebeurde ter gelegenheid van het ontsteken van de vrijheidsvlam in Normandië.

Initiatiefnemers

In Epe zijn tulpenbollen geplant in het Sweert de Landas-Park in Epe en bij twee gedenkzuilen aan de Laan van Fasna en de Geerstraat in Vaassen. De gedenkzuilen in Vaassen zijn opgericht voor omgekomen Britse vliegeniers. Dit gebeurde op initiatief van Axent Groen, Stichting Vrijheid in de Gemeente Epe en de gemeente Epe.