Door Henk Boeve

Inwoners uit Emst en omgeving die een film over Emst uit 1964 op de tv willen zien, moeten maandag 18 januari a.s. om 17.20 uur voor de buis gaan zitten en Omroep Gelderland inschakelen. (Wordt daarna ieder uur herhaald).

Inwoners van Emst mogen 70 kilometer per uur door hun bebouwde kom rijden, tenminste volgens de verkeersborden in de dorpsfilm van 1964. De filmers van Adolfs zijn er op één van de dagen van het Emster Feest in augustus, dus 27, 28 of 29 augustus.

Op het feestterrein zien we versierde fietsen en gekostumeerde mensen, waaronder een jong boertje met een melkbus en een bord met de tekst ‘Al is de boer maar klein, zijn product mag er zijn’. Hij zou zo aan kunnen sluiten bij de boerenprotesten van eind 2019. Veel werkende inwoners komen bij de ‘wattenkaste’ terecht, de fabriek van Utermöhlen waar op grote schaal watten worden geproduceerd voor binnen- en buitenland. Zand, grind en andere zaken worden getransporteerd door twee families Eiland, om ze uit elkaar te kunnen houden rijdt de één in rode vrachtwagens en de ander in blauwe (de rode en de blauwe Eiland).

De camera gaat ook nog even aan bij het kleine woonwagenkampje in het dorp. In de afsluitende optocht zien we vier muzikale jongeren met gitaren, die we ook zien spelen, geen echt wilde rock&roll maar soft en swingend. Ook de gasten van de plaatselijke jeugdherberg (NJHC-spandoek) lopen vrolijk mee.

Muziekvereniging Prins Bernhard leidt de muzikale finale in, en het bleef nog lang onrustig in het Veluwse plaatsje.