Met als thema 75 jaar vrij is in samenwerking met de ‘Stichting Broken Wings 40 – 45’ is de expositie ‘Vaassenaren van IJssellinie tot Grebbeberg’ tot stand gekomen. Ook is er op schaal gemaakt legermaterieel te zien door de modelbouwvereniging Epe/Vaassen. In dit artikel de verkorte weergave over de inzet van Vaassenaar Gerrit Labberton. Bron: Info boekje “Stichting Broken Wings 40-45 “ door Silvie en Gerrit Kamphuis.

In de avonduren van 10 mei bereikten de Duitsers de IJssel. De IJssellinie was een verdedigingslinie en een voorpostenstelling van de Grebbelinie. Gerrit Labberton uit Vaassen  diende bij het tweede bataljon van het 43e regiment Infanterie dat werd gestationeerd aan de IJssellinie in Vorchten. Het regiment moest de Duitsers zo lang mogelijk tegenhouden bij de IJssel, waarna zij zich terug zouden trekken naar de Grebbelinie.

Om tien over acht ‘s avonds waagden ten zuiden van Vorchten op de Kletterstraat in Olst een groep Duitsers de oversteek. Inwoners van Welsum worden in allerijl geëvacueerd naar Epe. De aanval was echter van korte duur. Het Nederlandse leger bood meer tegenstand dan verwacht en het was onmogelijk om de uiterwaarden over te komen. Nog geen anderhalf uur later, om 21.30 uur, rapporteerde een adjudant aan het hoofdkwartier: ‘Vijand afgeslagen en deze is weder op de oostelijke oever teruggekeerd met de nodige verliezen.’ Een nachtelijke patrouille maakte nog een achtergebleven Duitser krijgsgevangen en het 43e regiment kon tevreden zijn. Ze hadden zelf die nacht geen verliezen geleden.

De volgende ochtend kwam het nieuws dat de Duitsers er bij Westervoort in geslaagd waren de IJssel over te steken. De troepen moesten terugtrekken om op 13 mei posities in te nemen op de lijn Zeist-Woudenberg. Tot gevechtshandelingen zou het niet komen voor Gerrit en de andere mannen van het 43e regiment infanterie.

Er is nog veel meer is te zien in Museum Vaassen Historie aan de Dorpsstraat 73 (schuin tegenover de Hema). Door het coronavirus is het museum voorlopig alleen op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur open. Volg onze website en onze facebook pagina voor het laatste nieuws over de openingsdagen. Er is een traplift aanwezig en de toegang is gratis.