Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

World Clean UP day 2022: Grote opruimactie zwerfvuil op zaterdag 17 september 2022.

17-september-2022 10:00 - 13:00

‘Het Vlinderhuis’ organiseert op zaterdag 17 september een grote schoonmaakactie.
Het is dan ‘World Clean UP day’.  Dit is het 9e jaar op rij dat er een grote zwerfafval-opruimactie georganiseerd wordt in de Gemeente Epe.

Ondanks dat onze gemeente inmiddels een redelijk schone gemeente begint te worden en je kan spreken van een flinke afname aan zwerfafval blijft het nodig om hier aandacht voor te blijven vragen want:
We zijn er nog lang niet!  Helaas gebruiken nog veel mensen de openbare ruimte als afvalbak terwijl er overal afvalbakken staan.

Dankzij de invoering van statiegeld op de petflesjes is er een significante afname.  Wij hopen dat de invoering van statiegeld op blikjes ingaande januari 2023 hetzelfde resultaat oplevert. Wat dan nog rest is die verschrikkelijke hoeveelheid sigarettenfilter-peuken. Het zijn er duizenden en iedere week komen er duizenden bij.  Dit moet echt stoppen want de gevolgen zijn dramatisch.

Het Vlinderhuis gaat het komende jaar volop aandacht besteden aan dit kleine stukje van de zwerfafval puzzel. Om te beginnen zullen 17 september maar liefst 25 jonge medewerkers van de AH in Epe van 10:00 tot 13:00 uur in het centrum aan het werk zijn die de sigarettenfilter-peuken gaan opruimen. Dit is de start Van een nieuwe campagne:  ‘De straat is geen asbak’. Sigarettenfilters bevatten verschillende kankerverwekkende stoffen. Via de straat komen deze in de straatputten terecht waar ze het oppervlakte water verontreinigen. Gemaakt van plastic waar vergaan ze tot microplastics. Eenmaal in ons drinkwater zijn ze er niet meer uit te filteren.

Naast de  25 jongeren die het centrum van Epe gaan opruimen helpen iedere editie tientallen vrijwilligers om de rest van de Gemeente Epe op te ruimen. Maar omdat onze gemeente 158km2 groot kunnen wij nog hulp gebruiken.

 

Wilt u ook meehelpen een klein stukje van onze gemeente schoon te maken? Kom dan in actie op 17 september. Meld je aan en/of wees zonder aanmelding om half 10 aanwezig op één van de hieronder genoemde startlocaties:

*Voor Epe aanmelden via mailadres info@vanzwerfafvalnaarvlinder.nl of door een appje te sturen
naar 06 53 96 52 61. Startlocatie is bij ‘Het Vlinderhuis’, Leenhofweg 25, 8161 ZM  Epe.

*Voor de Geerstraatbuurt aanmelden via de Buurtapp. Startlocatie is Oude Sluisweg 14-A, 8171 LH Vaassen.

*Voor Wissel-Tongeren aanmelden door een appje te sturen naar 06 27 11 31 47 van Janny Bolink.
Startlocatie is Waayenbergweg 1, 8162 RG  Wissel.

* Voor Oene aanmelden via mailadres schoonoene@gmail.com . Startlocatie is achterzijde van
het ‘ Kulturhus’, Dorpsstraat 14-16, 8167 NL  Oene.

*Voor Emst aanmelden via mailadres emstschoon@gmail.com. Startlocatie is bij ‘de Hezebrink’
Dominee van Rhijnstraat 69, 8166 AL  Emst.

*Voor Vaassen centrum nam Anneke Filmer de verantwoording maar ze is deze editie verhinderd.
Wij hebben geen vervanging kunnen vinden die de aanmeldingen en de coördinatie wil doen.
Voelt u zich geroepen deze taak over te nemen ? Neem dan contact op met ‘Het Vlinderhuis’ via app: 06 53 96 52 61
of info@vanzwerfafvalnaarvlinder.nl

De te lopen routes worden op deze startlocaties uitgedeeld. Voor zakken, knijpers, handschoenen wordt gezorgd. Heeft je zelf een veiligheidshesje neem deze dan zelf mee. De opruimactie duurt van 10.00 uur tot 13.00 uur. U mag natuurlijk ook eerder stoppen.

Wij gebruiken de App Helemaalgroen. Wij stellen het op prijs als de deelnemers deze app op de mobiel van te voren downloaden en gebruiken. U kunt zelf een naam bedenken waaronder u wilt ruimen. Het maakt het allemaal nog een stuk makkelijker en inzichtelijker.  Op deze app kan iedereen middels plattegrondkaarten zien waar al is opgeruimd.
Komt u niet, maar ruimt u wel op, dan ook graag bericht waar u ruimt, zodat we uw route niet ook lopen.

Wij hopen je te mogen ontvangen op één van de startlocaties.

Het Vlinderhuis Team.

Gegevens

Datum:
17-september-2022
Tijd:
10:00 - 13:00
Evenement Categorie:

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: