Energie Coöperatie Epe brengt zeezoutbatterij onder aandacht

door | mrt 17, 2021 | Nieuws | 0 Reacties

 

Fotobijschrift 1
Naast Marcel Paques van de Energie Coöperatie Epe (geheel links) is op deze foto het team achter de zogenaamde zeezoutbatterij van Dr Ten uit Wezep te zien: Bart Homan, Marnix ten Kortenaar en Gerrit Miedema.

Fotobijschrift 2
V.l.n.r.: Jan Haverkort, Marcel Paques en Hens Hinloopen van de Energie Coöperatie Epe (ECE).

‘Dit is dé volgende stap naar een succesvolle energietransitie’

De Energie Coöperatie Epe (ECE) onderzoekt vele mogelijkheden om duurzaamheidsprojecten (bijvoorbeeld zonnepanelen op daken van gebouwen) op te starten waarbij Epenaren zich kunnen inschrijven. Dat mag bekend geacht worden. “Maar we doen meer”, aldus bestuurslid en medeoprichter Marcel Paques uit Epe. “Zo werken we ook samen met bedrijven om andere projecten die de energietransitie bevorderen onder de aandacht te brengen. Zoals bijvoorbeeld Dr Ten uit Wezep.”

Dit bedrijf van voormalig schaatskampioen Marnix ten Kortenaar houdt zich bezig met product- en procesinnovatie. “Zij ontwikkelden onder meer een zogenaamde zeezoutbatterij. Het is de goedkoopste en de schoonste batterij ter wereld”, aldus het ECE-bestuurslid. “Daarbij kan de brandveilige batterij niet oververhit raken.”
De ontstaansgeschiedenis van deze bijzondere batterij? Ten Kortenaar constateerde ooit dat arme mensen in Afrika behoefte hadden aan een betere, goedkopere en schonere batterij voor de opslag van zonne-energie. Paques hierover: “Een goedkope duurzame batterij was de oplossing om mensen onder primitieve leefomstandigheden te laten beschikken over elektriciteit.” Het product bleek een succes en won ooit al de Jan Terlouw Innovatieprijs en in 2019 de Veluwse Innovatieprijs.
Inmiddels is de zeezoutbatterij bekend van verschillende duurzame projecten en kan als prototype zelfs al geleverd worden. Paques: “We zijn in gesprek geraakt met Marnix en zijn collega’s. We vinden deze alternatieve accu namelijk dé aanvulling op onze lopende projecten. Sterker: we denken dat deze batterijen in de nabije toekomst een grote rol kunnen gaan spelen in elk huishouden.”

‘Altijd blijven beschikken over je eigen energie’

Een andere belangrijke meerwaarde? Traditioneel is het zo dat het moment van opwekken van zonne-energie slechts beperkt overlapt met wanneer je die energie gebruikt, aldus Paques. “Overdag schijnt de zon, dan zorgt een zonnepaneel voor energie. Maar die energie heb je dan vaak niet nodig, dus die vloeit veelal terug naar de energiemaatschappij. Op zich niet erg, want de zogeheten salderingsregeling van de overheid maakt het terugleveren van jouw energie gunstig.” Maar wanneer die saldering over 2 jaar stopt, dan wordt dit traject veel kostbaarder, vult de Epenaar aan. “Dan moet de eigen opgewekte energie worden afgenomen tegen een hogere prijs dan waarvoor het wordt teruggeleverd.” Een accu als de zeezoutbatterij houdt de opgewekte stroom echter in opslag. “Je gebruikt jouw energie dus pas wanneer je die nodig hebt.”
Nog een voordeel? Deze batterij kan in combinatie met een laadpaal fungeren als snellader voor autoaccu’s. “Via het reguliere net duurt dat wel 6 tot 8 uur. Dit omdat de capaciteit van de stroomdraden beperkt zijn. De zeezoutbatterij heeft een veel grotere capaciteit. Daardoor is de auto-accu veel sneller vol (tussen de 30 en de 60 minuten). De razendsnel ladende zeezoutbatterij is wat ons betreft een volgende belangrijke stap naar een succesvolle energietransitie.”

Volledig recyclebaar en duurzaam

Een volgend groot voordeel van deze bijzondere batterij? Het product is volledig recyclebaar en duurzaam. “Dat in tegenstelling tot de grondstoffen die er normaal gesproken in een batterij zitten zoals loodzuur in accu’s van auto’s en lithiumbatterijen die gebruikt worden in mobieltjes en in elektrische auto’s. Lood, zuur en lithium is zeer milieuonvriendelijk. Laatstgenoemde grondstof is ook nog eens schaars. “Lithium is op een beperkt aantal plaatsen in de wereld te vinden. Ook nog eens onder lastige geopolitieke condities.”
Dat alles geldt niet voor de grondstoffen voor de zeezoutbatterij: koolstof en de zouten die in zeezout voorkomen. “Die zijn overal ter wereld volop voorhanden. Dat maakt de zeezoutbatterij tot een perfect opslagmiddel dat helemaal past in de nieuwe energiewereld.”

Productierobot

Volgens de ECE zijn de hierboven genoemde aspecten belangrijk om dit product vol mee te kunnen laten draaien in de overgang naar de nieuwe energiewereld. “We willen zo veel mogelijk mensen delen in de kennis die de ECE heeft opgedaan in dit batterijproject. Tevens promoten we deze zeezoutbatterij, om zijn gunstige eigenschappen.” Bij alle projecten die ECE opzet, kijkt men of er toegevoegde waarde voor inzet van batterijtechnologie is. “Dr Ten is bezig met het opschalen naar massaproductie. Daarvoor wordt er momenteel gewerkt aan een productierobot.” De ECE zet zich in voor de belangen van de gemeenschap van Epe, aldus Paques. “Ons doel is dat zo veel als mogelijk de opbrengsten van opwekprojecten ten goede komt van de bewoners. Batterijtechnologie is essentieel voor een succesvolle energietransitie. Ook de toepassing bij huishoudens kan vele voordelen geven.”

Over Energie Coöperatie Epe (ECE)

De ECE onderzoekt en begeleidt verschillende vormen van duurzame energievoorziening voor en door Epenaren. Deze lokale coöperaties met vrijwilligers zijn de afgelopen jaren op verschillende plekken in Nederland opgestart. “Iedere vrijwilliger gebruikt z’n opgedane kennis vanuit zijn professie en zet die in voor de ECE. Ons doel? Een concrete bijdrage leveren aan de energietransitie. We zoeken naar geschikte locaties voor het opwekken van groene stroom. We hopen dat veel eigenaren hun daken beschikbaar stellen. Zo werken we mee aan de transitie naar duurzame lokaal opgewekte energie. Om zo een handje mee te helpen aan het vormgeven van de circulaire economie waar de generaties na ons ook nog wat aan kunnen hebben.”
Energie Coöperatie Epe wil zo bijdragen aan het terugdringen van vervuilende energiebronnen. “We doen dat nadrukkelijk niet alleen. We zijn partner van de gemeente aan de ene kant en partner van de bedrijven en de burgers aan de andere kant. Wij zijn onafhankelijk en apolitiek. De ECE werkt nauw samen met collega energie-coöperaties uit de regio. Onze drijfveer? Concreet bijdragen aan de energietransitie en de opbrengsten zoveel mogelijk ten goede te laten komen aan de bewoners van de gemeente Epe.”

Op dit moment werken er zestien kundige en zeer gemotiveerde vrijwilligers voor ECE. Wilt u meer weten? Via de site www.ecepe.nl kunt u zich als geïnteresseerde inschrijven.

Fotobijschrift 3
De zeezoutbatterij kan in combinatie met een laadpaal als snellader ingezet worden.

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: