Donkere Dagen Offensief

door | okt 24, 2018 | Nieuws | 0 Reacties

Inbrekers passen verschillende technieken toe om in uw woning te komen. Wat zijn hun technieken en wat kunt u ertegen doen?

Het wordt weer eerder donker buiten. Tijdens deze donkere periode surveilleert de politie extra in de buurt, worden volop preventieve acties georganiseerd en inbrekers, overvallers en straatrovers extra in de gaten gehouden.

Maar wat kan je zelf doen om geen slachtoffer van een woninginbraak te worden? In dit artikel vermeld de methodes van inbrekers en geven tips wat je kan doen ter voorkoming van een woninginbraak.

Wij hopen dat u\je de informatie nuttig vindt!

Een inbreker opent het slot van de deur met een pasje (flipperen)
Bij de inbraak ontsluit een inbreker de deur met een pasje of een stuk plastic tussen een deur en het kozijn: het zogenaamde flipperen waardoor het slot, de ‘dagschoot’ kan worden ontsloten.

Wat kan je doen?
Een inbreker komt een stuk moeilijker jouw huis binnen als u de deur op het nachtslot draait. Daarnaast kan je overwege een anti-inbraakstrip aan te brengen. Heeft de deur een enkelvoudig hoofdslot? Plaats dan een extra slot op kniehoogte. Dit zorgt voor extra stevigheid van de deur

Een inbreker heeft de cilinder uit het slot getrokke
Een inbreker trekt de cilinder uit het slot (kerntrekken). Vermoedelijk gebruikte de inbreker zelfgemaakt of professioneel gereedschap uit de slot- en sleutelbranche.

Wat kan je doen?
Een inbreker komt een stuk moeilijker uw huis binnen als je cilinders monteert die tegen dit zogenaamde kerntrekken bestand zijn. Ook bestaat er veiligheidsbeslag dat tegen kerntrekken is beveiligd. Vraag er naar bij de vakman.

Inbreker boort gaatje in deur- of raamkozijn
Een inbreker boort een gaatje onder het slot van een deur of raam. Vervolgens draait de inbreker met een ijzerdraad de sleutel om die nog in het slot zat en/of opent de raamsluiting.

Wat kan je doen?
Een inbreker komt een stuk moeilijker uw huis binnen als je bij ramen sloten monteert die met een sleutel afsluitbaar zijn. Laat ook nooit een sleutel in de deur of het raamkozijn zitten. Haal sleutels altijd uit het slot en berg ze op een veilige plek op.

Inbreker hengelt voordeur open
Een inbreker komt de woning binnen door de deur via de brievenbus open te hengelen via het slot of de deurkruk.

Wat kan je doen?
Een inbreker komt een stuk moeilijker jouw huis binnen als u de deur op slot draait. Daarnaast kan je aan de binnenkant een goedgekeurde bescherming over de brievenbus aanbrengen.
Inbreker sluipt een woning in door niet afgesloten deur of open raam

Een inbreker sluipt een woning in door een openstaand raam of een niet afgesloten deur
Een insluiper maakt gebruik van openstaande ramen of deuren op de begane grond, maar ook op de eerste verdieping door op een aanbouw, schuurdak of op andere manier omhoog te klimmen (regenpijp, ladder, afvalcontainer).

Tref maatregelen tegen insluiping
Een inbreker komt een stuk moeilijker jouw huis binnen als u alles afsluit als je weg gaat. Ben je thuis? Sluit dan openstaande ramen en deuren af van de vertrekken waarin je niet bent. Maak jouw woning voor insluipers ‘onaantrekkelijk’. Een handtas, video-/foto-/audioapparatuur, smartphone of laptop in het zicht trekt de aandacht van een insluiper. Ook autosleutels die van buitenaf zichtbaar op het kastje in de hal liggen, kunnen maken dat een insluiper probeert binnen te komen.

Op politie.nl onderwerp Woninginbraak en www.politiekeurmerk.nl vindt je meer preventietips. Ook vindt je hier andere methodes die inbrekers vaak gebruiken om in te breken en hoe je jezelf hiertegen kan beschermen.

Maak het ze niet te makkelijk!
Inbrekers zijn in de wintermaanden het meest actief in de vooravond. Als het buiten donker is en er brandt geen licht in een woning, dan vermoedt een inbreker dat er niemand thuis is.

Tip: Zorg voor zicht en licht
Een inbreker heeft maar dertig seconden nodig om in te breken. Als het langer duurt, breekt hij vaak zijn poging af.

Hoe kan je het de inbreker lastig maken?
• Plaats inbraak werend hang- en sluitwerk, voorzien van het SKG-keurmerk.
• Sluit ramen en deuren goed af, draai ze op het nachtslot en berg de sleutels op.
• Maak gebruik van tijdschakelaars en installeer buitenverlichting met schemerschakeling.
• Snoei uw struiken in voor- en zijtuinen. Zorg dat inbrekers zich niet kunnen verschuilen.
• Maak afspraken met uw buren om een oogje in het zeil te houden.

112, daar pak je ook woninginbrekers mee
Zie je een verdachte situatie, mensen die niet in uw wijk thuishoren en veel aandacht hebben voor woningen in de buurt? Bel dan direct de politie via 112. Liever een keer te veel dan te weinig!
• Let op het uiterlijk van de verdachte persoon en in welke richting deze vertrekt.
• Noteer het merk, kenteken of bijzonderheden van het eventuele vervoermiddel.
• Maak zo mogelijk foto’s van de verdachte(n) of het vervoermiddel. Maar bedenk: jouw eigen veiligheid staat voorop.
• Bel 112!

Informeer buurtbewoners: bijvoorbeeld via de WhatsApp Buurtpreventie.

Bron: Burgernet Oost-Nederland

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: