Zaterdag 2 februari zou het gaan gebeuren, Derby Day. vv KCVO tegen SV Vaassen, maar helaas kon deze wedstrijd door de weersomstandigheden niet doorgaan. Nu staat deze wedstrijd voor vrijdagavond 19 april op de agenda en is het volledige programma bekend.

Om 18:30 uur zal de aftrap zijn en twee uur later om 20:30 uur zal er een korte nabeschouwing plaats vinden en daarna is het tijd voor een feestje samen met DJ Laurens.

En wat zou het toch mooi zijn als zo’n derby nog meer leeft in ons dorp dan nu. Dan hadden we misschien wel het onderstaande verhaal kunnen schrijven.

Derby Day
De teleurstelling was groot bij de fans van sv Vaassen en vv KCVO toen ’s morgens duidelijk werd dat de lokale derby niet door kon gaan, vanwege de weersomstandigheden. Het voetbalveld van KCVO was helemaal ondergesneeuwd.

Dat de derby leeft in Vaassen kon je al sinds een paar dagen goed zien in het dorp. De woningen van de aanvoerders en trainers van beide elftallen waren al helemaal versiert door de supporters in aanloop naar deze derby. In het dorp zag je steeds meer spandoeken om KCVO of Vaassen aan te moedigen. Zo was het standbeeld van Willem van Tongeren voor de kerk al weer voorzien van de clubsjaal van sv. Vaassen en was Maarten van Rossum bij het kasteel voorzien van een KCVO tenue.

De spelers van het eerste elftal van sv Vaassen hadden zich donderdag al verzameld bij hun club. En werden door honderden blauw-wit geklede supporters met witte en blauwe rook uit vuurwerkfakkels uitgezwaaid, toen ze een dag voor de wedstrijd met de sv Vaassen bus vertrokken naar een hotel om zich voor te bereiden op deze belangrijke wedstrijd.

En zaterdag op derby day, kon je helemaal goed zien wie er nu fan van de zwart-witte of het blauw-witte team was. Overal liepen er ’s morgens al fans in het dorp rond met hun voetbal sjaal om hun nek. De VIOS supporters lieten zich niet kennen en liepen in het dorp rond met hun zwarte-gele kleding. Je voelde de spanning in het hele dorp, zingende supporters met grote trommels, supposten, politie en ga zo maar door. Niet dat er ooit problemen zijn geweest tussen de supporters van deze clubs. Maar ja de regels schrijven dat tegenwoordig nu eenmaal voor.

Het mooie is toch altijd dat ondanks hun clubliefde, de supporters nog steeds respect hebben voor elkaar, waardoor ze zonder problemen gezamenlijk en door elkaar langs het veld staan. Tuurlijk is er altijd ruimte voor een geintje, zonder dat er echt schade ontstaat. Zoals toen er blauwe en witte doeken over de reclame borden bij KCVO waren gehangen of de tegenreactie toen het kassahokje bij sv Vaassen helemaal was ingepakt in zwarte en witte folie.

Zaterdagochtend werden overal in het dorp de versieringen en spandoeken weggehaald. En ’s middags kon je al nergens meer zien dat er die dag eigenlijk een dorpsderby zou zijn gespeeld. Maar de versieringen zijn natuurlijk wel bewaard voor het moment dat deze wedstrijd ingehaald zal worden.

Wat kan dromen soms toch leuk zijn. En ik  ben benieuwd hoeveel spandoeken er straks echt in het dorp worden opgehangen.

Auteur: Léon Durville