Gemeente Epe heeft een mooie bosrijke omgeving. Wandelaars, ruiters, vakantiegangers en sportievelingen weten het bos te vinden. Ook wandelaars met een hond komen er graag.

Wij zijn blij met de belangrijkstelling voor de natuur maar doen ook een oproep. Dieren kunnen vaak prima met bezoekers omgaan, zolang die zich aan de toegangsregels houden. Als mensen op de paden blijven en hun hond aan de lijn houden is er niets aan de hand.

Hond aan de lijn
Om er voor te zorgen dat mens en dier veilig van het bos kunnen genieten is het nodig dat honden aangelijnd mee het bos in gaan. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden, ook als ze niets doen. Zwijnen, herten, reeën en andere dieren kunnen zo schrikken dat ze op de vlucht slaan. Hierdoor kan een dier zomaar de autoweg over rennen of vast lopen in een wildrooster. Daarnaast bestaat de kans dat een hond een dier (bv. een hert) bijt. Hier hebben wij helaas in de laatste jaren veel voorbeelden van voorbij zien komen. Recent werd er een reegeit gevonden die schrok van twee herdershonden die achter haar aan kwamen en hierdoor is ze helaas vol in het raster gelopen en overleden.

Toegangsborden
Weet je niet zeker of de hond aangelijnd moet lopen? Op de toegangsborden staat informatie over de toegangsregels voor wandelaars, fietsers en ruiters. In bijna alle natuurgebieden van Gemeente Epe zijn honden welkom, maar wel aan de lijn. Aangelijnde honden blijven op het pad en dat is fijn voor vogels, wild en natuurlijk andere bezoekers.