Gevechtshelikopters houden oefeningen boven onder meer de Veluwe. Dit gebeurt tussen 17 augustus en 4 september, deelt het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht mee. Enkele gemeenten die in het oefengebied liggen zijn Epe, Apeldoorn en Nunspeet.

Stofwolken

De deelnemers oefenen het vliegen en landen onder zware klimatologische omstandigheden. Meestal wijkt Defensie hiervoor uit naar andere landen, maar dat lukt op dit moment niet vanwege de strenge coronamaatregelen.

Stofwolken kunnen ook boven terreinen in Nederland zelf worden gecreëerd, waaronder Veluwse zandvlaktes. Zo kunnen militairen van de Nederlandse Luchtmacht en Landmacht alsnog oefenen met vliegen en landen in woestijnachtige gebieden met slecht zicht.

Overdag en ’s nachts

Defensie probeert de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken, onder meer door het spreiden van de vluchten over meerdere gebieden. De militairen oefenen zowel ’s avonds als overdag.

Omwonenden die niettemin overlast ondervinden van deze trainingen kunnen een klachtenformulier invullen van de Koninklijke Luchtmacht. Zie voor meer informatie luchtmacht.nl/vliegbewegingen.