De tegeltjes van Wim van Beek

door | aug 5, 2023 | Nieuws

Na het succes van het eerste 2 delen deel van ‘Verzamelen is ook een kunst’ is nu het vervolg van deze expositie te bewonderen tm 26 augustus in Museum Vaassen Historie. Acht lokale verzamelaars hebben hun verzameling beschikbaar gesteld.

Bij toeval kreeg hij in een kringloopwinkel een tegeltje in handen, met de afbeelding van een timmerman. Het verzamelen van tegeltjes met daarop afbeeldingen van mensen en hun beroepen werd een hobby. De afdrukken van kopergravures gemaakt door Jan Luyken (1649-1712) vormen de basis van zijn prachtige collectie. Zijn eerste tegeltje, de Timmerman, staat o.a. in het boek “Afbeelding der menschelyke bezigheden”, uitgegeven door de Europese bibliotheek in Zaltbommel. In dit boek uit 1965 staan 100 afbeeldingen van gravures.

Inmiddels 15 jaar en ongeveer 100 tegeltjes verder is hij nog steeds speurend te vinden bij kringloopwinkels en op rommelmarkten. Nee, niet op Marktplaats, dat is niets voor hem. Een medewerkster van een kringloopwinkel maakte hem erop attent dat de naam ‘Lootgieter’ fout was geschreven. Maar ja, 400 jaar geleden schreef men dat anders. Wim zou het leuk vinden om in contact te komen met verzamelaars met dezelfde hobby.

Een deel van het museum is ingericht op basis van vaste thema’s, namelijk lokale industrie en detailhandel, een kruidenierswinkel, Vaassen tijdens bezetting en bevrijding. Dit alles is te zien in Museum Vaassen Historie aan de Dorpsstraat 73 (schuin tegenover de Hema) en is geopend op donderdag en vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Er is een traplift aanwezig en de toegang is gratis.

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: