Tussen Apeldoorn en Vaassen ligt Wenum-Wiesel, een zogenoemd tweeling-dorp, bekend bij de meeste Apeldoorners. Onze boerderij ligt in Wenum.  Op de fiets, wandelend of zelfs met de auto, ben je hier misschien al eens langs gekomen. Grenzend aan het klompenpad enerzijds en de Wenumseveldweg aan de andere kant liggen daar de boomgaard en de nu nog groene weilanden van de Herenboerderij. De varkensweide en de kippencaravan vallen op als je dichterbij komt

       

De akkers zien er voor het grootste deel nog kaal en koud uit, het is immers winter. Maar in de loop van februari/maart gaat dat veranderen: dan worden 4000 struiken van Stichting Landschapsbeheer Gelderland geplant. Dit om een nog mooier buitengebied te creëren en in het landschap iets terug te brengen van hoe het vroeger was, met streekeigen beplanting. Onderliggende reden is natuurlijk ook om de biodiversiteit te bevorderen, met genoeg ruimte voor insecten, vogeltjes en dieren om te kunnen schuilen en voedsel te vinden.

De boomgaard die we vorig jaar april hebben geplant, is nog niet compleet. Er komt een hoogstam boomgaard bij met appel-, peren-, kersen- en perzikbomen, als aanvulling op de laagstam fruitbomen.

Bedrijfsleider

Voor ons als Herenboeren is het bijzonder fijn dat we nu twee vaste boeren in dienst hebben. Fabian Kemps Verhage en Mas van de Pol zijn nu onze vaste krachten en werken hard om ons straks verse groenten en fruit, vlees en eieren van de boerderij te kunnen laten ophalen. Want daar is uiteindelijk de Herenboerderij voor opgezet. Lokaal duurzaam voedsel produceren.

Ook Fabian en Mas hebben hier oog voor en een warm hart.

Opening

De officiële opening laat nog even op zich wachten, en iedereen weet wat daar de reden voor is: corona. Vol goede moed kijken we nu uit naar half mei en hopen dan een mooi feest te organiseren. Maar nog steeds geldt: onder voorbehoud.  Het is niet anders.

Het werk gaat door op de boerderij. Vele vrijwilligers (die volgens de richtlijnen van het RIVM met slechts enkelen per keer mogen komen en dus op hun beurt moeten wachten soms) verzetten zwaar werk. Vol enthousiasme melden zij zich steeds weer aan, en ze zijn ook hard nodig!

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van de gebeurtenissen op en om Herenboerderij Wenumseveld? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via wenumseveld@herenboeren.nl , kijk op onze site wenumseveld.herenboeren.nl en/of volg ons op Facebook, Twitter, Insta en LinkedIn.

De frost foto en regenboog zijn gemaakt door Nicole Salzman, de zonnestraal door Laura de Jong