Door: Henk Boeve

Ja ja, in 1999 was het eerste Dikke Mik-feest en afgelopen weekend werd dit zeer gevarieerde en gastvrije dorpsfeest voor de 20e keer uitgevoerd op het alom bekende feestterrein in de hoek van het Geersepad en de Dijkhuizenweg. En het werd weer een groot feest voor jong en oud.

Donderdagavond 16 augustus kwamen vanaf ca. 19.00 uur de eerste (iets oudere) bezoekers binnen bij de grote, met de gebruikelijke zitjes ingerichte, feesttent. Ze deden vervolgens fanatiek mee met de muzikale platenbingo en genieten van de voortreffelijk uitgevoerde bandparodie en het wijd en zijd geprezen shantykoor “De stuwzangers” uit Vilsteren. Een lange avond met een bijzonder grote afsluitende verloting, kreeg een grote waardering van de ca. 200 bezoekers.

Vrijdagmiddag was het traditioneel weer tijd voor de basisschoolkinderen. Na het oplaten van de kleine ballonnen kreeg prijswinnaar Sem van Kan een waardebon voor de (voor zover bij ons bekende) verst gekomen ballon van vorig jaar. Daarna werd er leuk meegedaan met de uitgezette spelletjes en buggywedstrijden.

Het avondprogramma was gevuld met buggywedstrijden voor alle ouderen en een indrukwekkende demonstratie van het brandweerkorps uit Terwolde in samenwerking met Wielsma-bergingswerkzaamheden. Het publiek, met name ‘jong familiair kroost’ vlak achter de dranghekken, genoot met volle teugen. Vrijdagavond werd het voor de afsluiting in de tent een superfeest met de combi van DJ Sander en “Party Harry”, zingen, zwaaien en dansen bleek die avond geen enkel probleem te worden.

En dán volgt na een bijzonder korte nacht de zaterdag, een lange en overvolle Dikke Mik feestdag. Bestuursleden (met partner) en enkele vrijwilligers stonden om 7.00 uur al weer op het feestterrein om o.a. alle speklapjes, worstjes en eitjes te bakken. Vanaf 9.00 kwamen de eerste rallyrijders het feestterrein op, die dag stond namelijk de 1e Dikke Mik-rally als nieuwe onderdeel op het programma. Een prachtig gezicht is het als om 9.30 uur toen de grote feesttent geheel gevuld was met 215 ontbijtende mensen, in één woord geweldig.

Na het ontbijt konden de (kleinere) kinderen interactief meedoen met de voorstelling “Het is feest” van Tijl Damen, leuk, speels en betrokken. Tegelijkertijd was het dan zover, maar liefst 40 ingeschreven equipes (32 in de Toer- en 8 in de Sportklasse) van de Dikke Mik-rally 2018 werden één voor één ‘afgeschoten’ door de Nijbroeker Harry Zwiers, rallyfan en bekend met/bij de Classic Rally Adventures. Bij het vertrek werd er door zijn partner Loek een mooie foto onder de start- en finishboog van elke equipe gemaakt.

Rond 13.00 uur waren de schminksters ‘geïnstalleerd’ om de kinderen feestelijk ‘te behangen’ en begon de jaarlijkse schutterij onder leiding van het Sint Maartens Gilde uit Epe. Voor het komend schuttersjaar valt de Konings-eer aan Martin Pannekoek, hij werd officieel door het gilde met zijn Koningin Gitta als zodanig gehuldigd en ingelijfd.

Terwijl dweilorkest “De Graapendaelers” uit Terwolde haar vrolijke muzikale noten de feestweide ‘in trommelde en blaaste’, vonden even verderop op ditzelfde terrein de “Animal Crackers” plaats. Kamelen-ringsteken, Dick Trom-races en het in deze streek welbekende ‘zwientje-tik’ zorgden voor de nodige hilariteit, terwijl de vele honderden pk’s tellende motoren van “De Rising Star” uit Oene ook de nodige aandacht trokken.

Om 17.30 uur werden alle prijswinnaars van de Dikke Mik-verlotingen door de notaris op het feestterrein getrokken en vonden de prijsuitreikingen van de rally plaats. Na de ‘avond(melk)pauze’ landen op het Dikke Mik-terrein 18 parachutisten van het nabijgelegen paracentrum Teuge, altijd bijzonder leuk en imponerend om te zien.

Als afsluiting was dit jaar gekozen voor een demo van de vereniging “Noord Oost Veluwe” met drones en modelbouw-vliegtuigen, goed verzorgd met moeiteloos gemaakte haarscherpe foto’s en filmpjes ‘van bovenaf ’ zijn en blijven een verfijnd stukje (digitale) techniek. Vervolgens werden de Dikke Mik-gordijnen buiten voor 2018 gesloten. Menigeen was toen buiten moe en voldaan, genoot van de grote kermis, een snack of ijsje of gewoon even bijkletsen met een (oude) bekende. Vanaf 21.30 uur werd dit feestjaar met de coverband “Kraakt Helder” al swingend, hossend en vooral feestend afgesloten.

Een top-feest weer dit jaar, in een dorp met amper 700 inwoners. Iedereen hartelijk dank voor de bijdrage en/of komst aan Dikke Mik 2018 in Nijbroek en graag tot volgend jaar.