Vaassen, Emst, Oene en Epe werden aan het einde van de tweede wereldoorlog bevrijd door Canadese troepen. Dat gebeurde met Operatie “Cleanser”; het plan van de geallieerden om de Duitsers te verdrijven van de Noord-Veluwe.
De bevrijding vond plaats op 17, 18 en 19 april 1945. Op vrijdag 17 april 2020 is er een Canadees bivak van historische legervoertuigen op de ijsbaan bij de Cannenburgh te Vaassen, waarna op zaterdag 18 april 2020 de bevrijding groots herdacht in het centrum van Epe, met een optocht van deze historische militaire voertuigen.
’s Avonds wordt dan een uniek bevrijdingsconcert uitgevoerd door het Interkerkelijk koor “To You” o.l.v. dirigent Henk van der Maten, begeleid door professionele musici:

– Arjan en Edith Post (Trompet / Bugel)

– Harrie Stijf (Piano)

– Willem Veldkamp (Synthesizer)

– Hendrie Westra (Percussie en slagwerk)

Dit bevrijdingsconcert heeft de titel “Melodie van Vrijheid” en wordt uitgevoerd in samenwerking met de stichting “Broken Wings ’40-‘45” en krijgt een multimediale dimensie doordat de muziek gecombineerd wordt foto’s en filmbeelden.
De kern van het muzikale deel wordt gevormd door de cantate “Of Faith and Freedom” van de bekende Amerikaanse componist Joseph M. Martin, aangevuld met diverse liederen rondom de thema’s hoop, liefde, vrede en vrijheid. De liederen worden afgewisseld met korte persoonlijke verhalen over oorlog en bevrijding. De toegang is gratis.

Bekijk ook de website voor méér informatie: https://toyouepe.nl/