“Geniet met familie, vrienden en vooral met mate en verstand”

Wat ontzettend fijn dat we vanaf 28 april weer stap voor stap onze vrijheid terugkrijgen. De avondklok vervalt, winkels mogen deels weer open en de terrassen gelukkig ook. Deze lente kunnen we eindelijk weer ouderwets genieten op een terrasje. Ik kijk er reikhalzend naar uit. Hoe fijn is het, dat we straks weer met familie of vriend(in) kunnen afspreken. Dat we samen weer ergens gezellig wat kunnen gaan drinken op een zonnig terras.

Blijf voorzichtig

Maar daar schuilt meteen ook het risico. We hebben het zo ongelooflijk gemist, dat de kans groot is dat we te snel te veel willen. Dat sommige mensen misschien zelfs overmoedig worden. Want ook al mogen we binnenkort weer meer, corona is nog lang niet verdwenen. In onze regio blijft het aantal besmettingen helaas nog steeds oplopen. Er zijn wel steeds meer mensen gevaccineerd, maar risico op besmetting met het coronavirus blijft.

Dag in, dag uit

Terwijl de meeste mensen kunnen gaan genieten van de komende feest- en vrije dagen, leveren zorgmedewerkers opnieuw hun meivakantie in. Velen moeten zelfs extra werken. Naast mijn werk als wethouder, assisteer ik op een IC. In de ziekenhuizen komen dagelijks ernstig zieke mensen binnen. Nog altijd overlijden er patiënten aan de gevolgen van corona. Ik zie met eigen ogen wat dat doet met de medewerkers in de zorg… Al meer dan een jaar werken ze dag in dag uit keihard om de coronapatiënten de zorg te bieden die vreselijk hard nodig is.

Hart onder de riem

Al die zorgorganisaties en hun medewerkers steek ik bij dezen een welgemeend, bemoedigend en zeer waarderend hart onder de riem. Veel waardering heb ik voor onze zorgpartners die al zo lang hun uiterste best doen om onze inwoners de zorg te bieden die nodig is. En ook voor alle mantelzorgers in onze gemeente, want ook voor hen stopt de zorg niet. Ik dank hen allen voor hun tomeloze inzet en wens hen heel veel sterkte met de – hopelijk – laatste sprint.

Met mate en verstand

Laten we samen alle zorgverleners helpen door de grenzen van onze herwonnen vrijheid te respecteren. Door onze verantwoordelijkheid te nemen die we als inwoners naar elkaar hebben. En door te zorgen dat we genieten met familie, vrienden en vooral met mate en gezond verstand. Als we allemaal ons best blijven doen, dan kan straks iedereen genieten van een heerlijke zomer!