Beste inwoners, ondernemers en organisaties,

Voor de meesten van u is het nu vakantietijd. Velen trekken er op uit. Met tent of caravan, naar een hotel of vakantiepark. In Nederland of naar het buitenland. De voorpret die u beleefde bij het plannen van uw vakantie, was waarschijnlijk in de periode dat alles nog ‘gewoon’ was. We gingen ervan uit dat we gewoon naar het strand konden gaan, een museum bezoeken of neerploffen op een terrasje. Van de anderhalvemetersamenleving hadden we nog nooit gehoord.

Hoe anders is dat nu. Misschien heeft u uw vakantiebestemming gewijzigd? Een keertje niet naar het buitenland? Of blijft u zelfs thuis?. Ikzelf blijf deze zomer thuis, op de Veluwe. Maar ik verwacht niet dat ik me ga vervelen, ondanks het gebrek aan festivals en activiteiten. Onze omgeving is prachtig. Niet voor niets komen er ieder jaar vele toeristen naar onze regio. En (horeca)ondernemers doen hun best om het hun gasten naar de zin te maken. Campings en vakantieparken zitten vol met gasten uit binnen- en buitenland.

En juist nu we er met z’n allen op uit trekken en leuke dingen ondernemen, is het belangrijk om ons aan de coronaregels te houden. Ik begrijp dat het niet altijd makkelijk is. Je moet meer plannen en een reservering maken, iets wat voorheen spontaan ging. Maar laten we ook nu in de vakantie ons hoofd erbij houden. Want dat betekent dat horeca, winkels en vakantieparken open kunnen blijven. Ook in landen om ons heen zien we dat het aantal besmettingen weer toeneemt. Dat is niet wat we willen. Veel mensen hebben (economische) schade geleden door corona, zijn ziek geweest of hebben een dierbare verloren. Om dit te voorkomen, moet we nog even doorbijten.

Ik heb geen glazen bol waarin ik kan zien wat de toekomst brengt. Ik kan u daarom niet vertellen, hoe lang dit ‘nieuwe normaal’ gaat duren. Neem van mij aan, dat ik ook wil dat het leven weer wordt zoals we dat gewend waren. Maar voor nu geldt: houd afstand en vermijd drukte. Gelukkig wonen wij in een regio waar dat kan. Er is volop ruimte om te fietsen en te wandelen. En ondanks alle maatregelen is er nog veel te zien en te doen. Wilt u veilig op stap? Dan kijkt u op de druktemeter van visitveluwe.nl. Op deze site kunt u ook uw uitjes reserveren. Zo kunnen we zorgeloos genieten van alles wat de Veluwe te bieden heeft.

Uw burgemeester,

Tom Horn