Hoe heb je aandacht voor elkaar in deze tijd met corona? Hoe ervaar je de lockdown en de maatregelen? Wat doe je nu in je vrije tijd? Burgemeester Tom Horn ging hierover met vijf jongeren uit Vaassen en Emst online in gesprek.

Lastig

Na de voorstelronde blijkt dat iedereen zijn of haar weg redelijk heeft gevonden in het omgaan met deze situatie. Maar er is wel een groot gemis aan persoonlijk contact met vrienden en familie. Na vaak drukke werk- of schoolweken is er veel minder ruimte voor ontspanning. Alle jongeren beamen in het gesprek dat het voor een groot deel komt door de avondklok die is ingesteld. Om 21:00 uur weer thuis moeten zijn maakt dat veel jongeren het niet de moeite vinden om elkaar voor een uurtje op te zoeken. “Daarnaast mag je maar één iemand zien, wat het ook lastig en ongezellig maakt. De weken zijn veel van hetzelfde, erg saai.”

Begrip

Wat steeds terugkwam tijdens het gesprek is dat iedereen zich bewust is van de moeilijkheden voor jong en oud. “Mijn ouders hebben het gehad. En als je het van zo dichtbij meemaakt ga je er wel anders tegenaan kijken. Ik ben wel voorzichtiger geworden daardoor.” Dat er een reden is voor deze maatregelen begrijpen ze maar al te goed. En daar is dus begrip voor, maar de situatie wordt niet fijn gevonden.

Zorgen

Ook maken de jongeren zich zorgen om opa’s en oma’s of andere familieleden. Bang dat zij het virus oplopen. Ze gaan er erg voorzichtig mee om en merken dat de oudere generatie soms wat eigenwijs kan zijn. “Mijn opa gaf mij laatst gewoon een knuffel voor mijn verjaardag. Dat kan natuurlijk niet. Maar hij zei: Ik kan morgen ook dood zijn door een hartstilstand. Gelukkig gaat het gewoon goed met hem en ik wil het niet op mijn geweten hebben.”

Ideeën

De vraag of de gemeente nog iets voor hen zou kunnen betekenen in deze lockdown levert bij allen wel ideeën op. Meer online activiteiten organiseren die je samen kunt doen. En als het straks weer kan kijken ze er erg naar uit om weer met vrienden naar buiten te kunnen gaan en elkaar op te zoeken bij activiteiten. Ook wordt het idee aangedragen om de jongerencentra in het weekend te openen.

Tom Horn neemt deze ideeën mee. De jongeren zijn het er unaniem over eens dat als één of twee maatregelen mogen vervallen, dat dit de avondklok en de beperking van het zien van maar één persoon zijn. Dat zou het voor hen een stuk gemakkelijker en aangenamer maken.

Bewondering

De burgemeester spreekt tijdens het gesprek zijn bewondering uit voor de jongeren. “Een groot compliment in het algemeen aan alle jongeren die het zo goed doen en in het bijzonder aan jullie. Jullie staan er volwassen in en zijn een voorbeeld voor andere jongeren.” Hij voegt daar nog aan toe: “Het gesprek geeft mij inzicht in hoe jongeren naar de huidige situatie kijken, erin staan en waar ze zich zorgen over maken. En wat wij als gemeente voor hen kunnen betekenen in deze lastige tijd.”

Ondernemers

Binnenkort wil Tom Horn graag online met ondernemers spreken. Wilt u hieraan deelnemen? Stuur dan een e-mail naar: communicatie@epe.nl