Burgemeester Tom Horn nam 19 maart het eerste exemplaar van een boek over verzetsstrijder Aalt van Vemde in ontvangst. Van Vemde heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog joodse medeburgers en andere verzetsstrijders helpen onderduiken. De Epenaar nam ondanks zijn pacifistische principes ook deel aan het lokale en regionale gewapend verzet. Reden om dit boek de titel ‘Aalt van Vemde: Van gebroken geweer tot gewapend verzet’ te geven.

Aantekeningen

Het meer dan honderd bladzijden tellende boek is geschreven door Dick van der Veen. Hij heeft bij het schrijven gebruik gemaakt van aantekeningen van Aalt van Vemde zelf en informatie die familieleden doorspeelden. Hij had zijn aantekeningen over de periode van het gewapend verzet nog niet uitgewerkt, maar die boden wel zicht op wat hij in de laatste periode van de oorlog heeft gedaan.

Bijzondere rol

Aalt van Vemde heeft een bijzondere rol in het verzet tegen de Duitse bezetter gespeeld, deelt Dick van der Veen mee. Hij wijst op de bereidheid van deze “overtuigd socialist en pacifist” om in het heetst van de strijd het geweer ter hand te nemen. Met als verklaring voor deze opmerkelijke stap: Van Vemdes groeiende haat tegen de Duitsers, die steeds driester te werk gingen naarmate het einde van de oorlog naderde.

Boerderij

Jenni Mulder, met wie Aalt in 1939 trouwt, wordt in het boek ook met ere genoemd. Zij zocht mee naar geschikte onderduikadressen voor joden en verzetsstrijders. Verder hield Jenni grotendeels de boerderij draaiende waarop het echtpaar met drie in de oorlog geboren kinderen woonde. En dat gold zeker toen haar echtgenoot zelf ondergedoken of gevangen zat.

Onderscheiding

De Epenaar ontving in 2014 postuum de Yad Vashem-onderscheiding voor zijn hulp aan joodse medeburgers. Na de oorlog is Van Vemde nog een tijd gemeenteraadslid geweest voor de PvdA, een functie die hij combineerde met zijn werk als recreatieondernemer.

Prins Bernard Cultuurfonds

Het boek is (in een beperkte oplage) te koop bij de Stichting Doorgeefluik en The Read Shop in Epe. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft een financiële bijdrage beschikbaar gesteld voor deze uitgave. Zie voor meer informatie over ‘Aalt van Vemde: Van gebroken geweer tot gewapend verzet’ de website www.hetdoorgeefluik.org