Het had zomaar gekund tijdens de onweersbui van donderdagavond. Maar voor de oefenavond van de vrijwillige brandweer van Vaassen kwam het wel goed uit dat er een onweersbui was.

De molenaars van de Daams Molen hadden zich al een tijdje afgevraagd wat er nu allemaal moest gebeuren als iemand boven in de molen onwel wordt en naar het ziekenhuis moet. Die vraag hadden ze neergelegd bij de vrijwilligers van de Vaassense Brandweer. En dat werd een leuke case tijdens een oefen- en instructie avond van de Vaassense vrijwillige brandweer.

Vanwege het weer was het nog even onzeker of de oefening ook door kon gaan. Maar even na 20:39 namen de oefenmeesters de beslissing om de oefening toch door te laten gaan. De onweersbui was overgetrokken, waardoor het ook veilig werd geacht om de oefening door te laten gaan. Want veiligheid staat altijd op nummer 1.

Er werd contact opgenomen met de kazerne en er werd hun gemeld dat er een melding was binnen gekomen dat er rook uit de molen kwam. Het corps inforeerde daarna gelijk naar eventuele extra informatie. Daardoor werd de melding “zogenaamd” opgeschaald. Zodat de mogelijk nodige assistentie ook al onderweg gaat naar het object. Zo werd er gevraagd of er mogelijk vuur zichtbaar was en of er eventueel mensen in het pand aanwezig waren, rieten dak dus de rietspecialisten van een ander brandweercorps werden ook “zogenaamd” ingeschakeld. want dat scheelt weer in kostbare aanrijtijd. Want ze kunnen beter al onderweg zijn, dan dat je dat team pas later oproept en ze daarna pas uitrukken. Veel mensen kennen de oude slagzin nog wel “112 als iedere seconde telt”.

Ook wilde men weten of al iemand was benaderd om de deur te openen. Want het is zonde om een deur te moeten openbreken als het ook op een nette manier kan. Eric Veldhuis van Het Koffie- en Theehuys de Korenmolen zou al onderweg zijn. Maar, in werkelijkheid stond hij al gewoon te wachten totdat de brandweer zou arriveren. En hij had net daarvoor de deur dicht gedaan om zo de oefening wat realistischer te maken. de molenaars waren helaas niet bereikbaar, maar later bleek waarom, want zij waren in de molen nog aan het werk. Maar die informatie was nog niet bekend.

Ondertussen ging bij de leden van de vrijwillige brandweer hun piepers af en waren zij al onderweg naar de brandweerkazerne om uit te kunnen rukken. Eigenlijk waren ze daar al omdat ze zaten te wachten totdat de oefening zou beginnen. Maar het maakt die verhaal wel wat realistischer.

Bij aankomst bij de molen werd gelijk het teamwerk zichtbaar. Een aantal brandweermannen gingen de molen bekijken of er ergens iets zichtbaar was. En terwijl de bevelvoerder Eric tegenkwam, die de deur zou openen. Boven vanuit de molen kwam al gelijk een hoop herrie. Een van de molenaars stond te roepen om hulp. Eerst vanuit de molen, daarna vanuit een raam zwaaiend met een lege jutte zak. En later probeerde hij de molen te ontvluchten, maar om nu over de reling te klimmen is niet echt verstanding. Dus bleef hij toch maar wachten op hulp. En ook de net gearriveerde hoogwerker van de Apeldoornse brandweer moest naar een opstelplek worden gewezen, zodat zij ook konden helpen. Voor de bevelvoerder dus even een hoop werk om alles goed te coördineren.

Omdat er ook rook (van een rookmachine) uit de molen kwam. Nam de brandweer gelijk bij binnenkomst van de molen de brandslangen mee, om een mogelijk vuur te bestrijden. En konden ze gelijk weer ervaren hoe lastig om zo’n brandslang mee naar boven te slepen.

Na verloop van tijd werd het eerste “slachtoffer” gevonden en uit de molen gehaald. Deze kon gelukkig nog zelfstandig lopen en werd buiten opgevangen.

Het Vaassense brandweer corps beschikt over een een tankautospuit, een manschappen/materieelwagen en een schuim/natuurbrandblusvoertuig. Alleen zijn die wagens niet echt geschikt om iemand van grote hoogte naar beneden te halen. Dus mochten de collega’s uit Apeldoorn met de ladderwagen assisteren tijdens deze oefening. Een hele jonge molenaar en een oefenpop moesten ook uit de molen geëvacueerd worden en daarvoor werd de hoogwerker gebruikt. Hoe dat ging kan je zien op de film beelden die we van de oefening van vorige week hadden ontvangen.

Deze oefening was voor zowel leden van de Vaassense Vrijwillige Brandweer als de molenaars van de Daams Molen, zeer interessant en leerzaam. Al hopen ze dit nooit in de praktijk te moeten herhalen.

De Brandweer in Vaassen kan nog vrijwilligers gebruiken in de leeftijd van 18 t/m 45 die met name overdag beschikbaar zijn in Vaassen. Klik hier voor meer informatie.