Blauwe supermaan

door | jan 31, 2018 | Nieuws | 0 Reacties

Vannacht is er een blauwe maan te zien aan de hemel. De maan is echter niet blauw van kleur. Als er twee keer in een maand tijd een volle maan is, dan wordt dat een blauwe maan genoemd.
(de afbeelding is een stil van de blauwe superbloedmaan uit een live uitzending van NASA TV)

Op 31 maart dit jaar zal er ook een blauwe maan zijn. Twee keer een volle maan in dezelfde maand is vrij uniek. Meestal komt een volle maan maximaal één keer per maand voor. In 2037 is pas weer het volgende jaar, die twee maanden heeft met een blauwe maan. De Engelsen kennen ook het gezegde “Once in a blue moon”, ofwel het komt niet vaak voor.

Blauwe supermaan
Wat het deze keer extra bijzonder maakt is dat het ook nog supermaan is. De maan draait een elliptische baan om de aarde. En op dit moment staat de maan heel dicht bij de aarde. Hierdoor ‘schijnt’ de maan feller en lijkt de maan groter te zijn.

Blauwe superbloedmaan
Het kan nog extremer, maar helaas deze keer niet in Nederland. Aan de andere kant van de wereld in Amerika, Azië en Australië was vandaag zelfs sprake van een blauwe superbloedmaan. Een bloedmaan ontstaat als de maan wordt verduisterd door de schaduw van de aarde. Dat zorgt er weer voor dat de maan donkerder en roder van kleur wordt

Zichtbaar
Vanavond komt de maan op om ca 17:31 in het Oost-Noord-Oosten en om 8:13 zal de maan in het West-Noord-Westen weer ondergaan. Dus kijk vanavond eens naar buiten en bewonder deze speciale blauwe supermaan.

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: